Tretze detinguts per estafar més de 700.000 euros per compres amb targetes bancàries clonades

Aconseguien vincular les targetes de les víctimes als seus terminals de telefonia mòbil i aleshores feien reintegraments de diners en caixers o pagaments de tot tipus de compres mitjançant el sistema Contact Less.

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la comissaria d’Horta Guinardó, conjuntament amb agents de la Policia Nacional, han detingut tretze persones per haver estafat més de 700.000 euros mitjançant la clonació i la utilització fraudulenta de targetes de crèdit.

L’operatiu conjunt ha permès detenir tretze persones d’edats compreses entre els 17 i 43 anys, de nacionalitats espanyola, marroquina, veneçolana, búlgara i dominicana, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa continuada i de pertinença a organització criminal.

 L’inici de l’operació, a Granollers

Els fets es remunten a l’1 de novembre 2017 quan els Mossos van rebre la denúncia d’un home al qual li havien fet diversos recàrrecs d’imports inferiors als 20 euros, corresponents a compres realitzades amb la seva targeta de crèdit des d’un comerç de Granollers. Agents de la DIC van iniciar una investigació que va permetre localitzar el comerç des del qual s’havien carregat les despeses de les suposades compres. Els policies van comprovar que es tractava d’un fals comerç, creat per un jove de 18 anys i nacionalitat espanyola, només amb els propòsits de cometre aquest tipus de fets delictius.

Els agents van comprovar que el detingut no actuava sol sinó que conjuntament amb altres companys d’institut s’havien especialitzat en realitzar estafes bancàries per aquest mètode. La finalitat última era poder-se sufragar despeses que d’altra manera no podrien satisfer, ja fos per edat o per situació econòmica. No es tracta de productes de primera necessitat sinó de productes electrònics o informàtics, entre d’altres. Entre les víctimes del grup hi havia persones de dintre i fora de Catalunya i algunes d’aquestes denúncies ja estaven sent investigades per la Brigada Local de la Policia Judicial de la Policia Nacional. Per aquest motiu es va establir un equip d’investigació conjunt entre els dos cossos policials a mitjans de febrer.

Els Mossos van procedir a la seva detenció així com de tota la xarxa de persones que hi col·laboraven amb ell.

L’operació s’ha saldat amb 13 detencions, una d’elles a Barcelona. No obstant, no es descarta noves detencions.