La transformació del barri de Sant Antoni avança de la mà del programa Superilles

L’Ajuntament de Barcelona continua desenvolupant el programa Superilles “Omplim de vida el carrer” a diversos punts de la ciutat. L’aplicació del programa Superilles al barri de Sant Antoni finalitza ara la seva primera fase amb l’acabament de les primeres actuacions d’urbanització.

En aquesta primera fase d’obres, s’ha actuat sobre els trams dels carrers Comte Borrell i Tamarit que formen part del perímetre del mercat de Sant Antoni (Comte Borrell entre Floridablanca i Manso; i Tamarit, entre Viladomat i Comte d’Urgell). Dins d’aquest espai s’ha creat una gran plaça pública a la cruïlla dels carrers Tamarit i Comte Borrell.

Seguint els criteris del programa Superilles a la plaça es dona la màxima prioritat al vianant. El trànsit veïnal es desvia lateralment, a baixa velocitat i convivint amb les bicicletes, per no travessar la plaça pel centre i el pas de serveis i d’emergències està garantit. La nova plaça està pensada perquè pugui acollir actes i trobades ciutadanes, alhora que ofereix nous àmbits de verd pels veïns de l’entorn: s’han plantat quatre arbres de port gran (alzines recuperades de Glòries i xicrandes) sobre uns grans parterres coberts d’arbustives amb flor.

A la resta del perímetre d’actuació s’hi han aplicat els criteris generals de les Superilles. S’ha adoptat el disseny de plataforma única amb prioritat pels vianants, on el trànsit rodat circula a menys velocitat, sense modificar el seu sentit actual i compartint espai amb les bicicletes.

La remodelació d’aquest entorn ha implicat millores en l’enllumenat públic, amb la instal·lació de columnes de llum que il·luminen tot l’espai. També s’ha tingut en compte la preservació de l’arbrat existent i la incorporació de nous exemplars, d’espècies com els lledoners, les mèlies o les sòfores, també espècies arbustives i alzines als parterres. Aquesta primera fase d’intervenció ha tingut un cost de 3,5M€.

Segona Fase: Ampliació a les illes contigües

A partir del mes d’octubre d’aquest any s’iniciarà una segona fase d’intervenció, ampliant les actuacions als carrers Comte Borrell, entre Gran Via i Floridablanca; i a Tamarit, entre Viladomat i Calàbria. En aquests espais s’aplicaran els mateixos criteris d’urbanització que a la resta de trams. Està previst que les obres finalitzin al mes de maig del 2019 i que tinguin un cost de 3,5 M€.

A banda, també es vol dur a terme una actuació de reurbanització al tram del carrer Tamarit, comprès entre Comte d’Urgell i Villarroel, pendent de concretar els terminis. Aquesta actuació té un pressupost de 1,3 M€. En un altre ordre, en aquesta segona fase d’intervenció també es duran a terme obres de millora de voreres i escocells i increment del verd urbà en diversos espais així com la millora de l’enllumenat als carrers Viladomat, entre Gran Via i Paral·lel i a Manso entre Paral.lel i Ronda de Sant Antoni. Les obres s’iniciaran al mes d’octubre de 2018 i finalitzaran al maig del 2019. Aquesta actuació té un pressupost de 2 M€.

Finalment, i de manera paral·lela a aquesta segona fase de reurbanitzacions, s’avançarà en la implementació d’actuacions tàctiques i de caràcter estratègic a la cruïlla formada per Comte Borrell entre Manso i Paral•lel i Parlament entre Ronda Sant Pau i Viladomat, que es recupera per a ús ciutadà. La millora de l’espai s’aconsegueix amb introducció de mobiliari urbà, com jardineres, bancs, jocs infantils i altres elements a concretar.