TMB incorpora 62 autobusos híbrids i 14 de gas natural

La inversió és de 32,5 milions d’euros i es preveu que entre aquest any i principis del 2019 arribin 253 busos nous, dels quals 66 són per ampliar el servei.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) incorpora 76 autobusos nous, que en part ja han entrat en servei comercial en diferents línies. Aquests cotxes, formen part dels 253 que TMB ha contractat entre el 2017 i el 2018 per adoptar les tecnologies més eficients, reduir l’impacte ambiental del transport públic en superfície, millorar el confort dels passatgers i fer possible un nou increment del servei.

Els 76 autobusos, una part dels quals s’han mostrat avui a la plaça Ernest Lluch del recinte del Fòrum, van ser adquirits el 2017 per concurs públic dins del programa de renovació de la flota, per un import global de 32,5 milions d’euros. Dels 76, un total de 62 són híbrids, i que passaran a substituir a vehicles diesel. Aquests 62 s’afegiran als 207 ja existents de propulsió combinada elèctrica-tèrmica, la més competitiva i contrastada de les tecnologies de reducció d’emissions en l’automoció pesant.

Barcelona passa, per tant, a tenir 269 autobusos híbrids en el servei urbà, és a dir, un 25% de la flota (1.085) és dièsel-elèctrica o gas-elèctrica. Els autobusos híbrids aconsegueixen reduccions de consums i emissions d’un 30% o superiors. L’estalvi en combustible resultant és d’uns 7.600 litres de gasoil per unitat i any.

 

Dels 62 autobusos híbrids, 54 són articulats de 18 metres de longitud, i els altres 8 autobusos híbrids són de dos pisos i 12 metres de longitud, els primers vehicles ambientalment avançats del Barcelona Bus Turístic.

TMB també incorpora 14 nous autobusos de gas natural comprimit que substitueixen vehicles de primera generació propulsats amb el mateix combustible. Els seus motors estalvien un 30% de les emissions d’òxids de nitrogen i pràcticament la totalitat de partícules en suspensió en comparació amb un dièsel Euro 6.

50 cotxes més entre l’abril i l’estiu

TMB continuarà incorporant més autobusos al llarg del 2018, ja que els fabricants estan enllestint dues comandes formalitzades l’any passat i que han d’arribar entre l’abril i l’estiu: es tracta, d’una banda, de 7 articulats elèctrics de càrrega ràpida per pantògraf per a la línia H16, i de l’altra, de 43 cotxes híbrids de diferents models, aquests destinats a l’ampliació del servei. Amb els 76 presentats avui sumen 126 cotxes nous amb un valor global de 54,3 milions d’euros.

A més, recentment, TMB ha resolt l’adjudicació d’una altra remesa de 127 autobusos, que arribaran entre finals d’aquest any 2018 i principis del 2019. D’aquests, 23 seran per a ampliació de la flota, un per a una prova de transport a la demanda i la resta per a substitució de cotxes dièsel i de gas natural comprimit. Sumats als 126 ja entregats o pendents d’entrega, s’arriba a la xifra de 253 autobusos nous en poc més d’un any, l’equivalent al 23% de tota la flota.