La seguretat, l’assignatura pendent de Barcelona

Els robatoris amb violència i els actes violents són cada vegada més habituals, sobre tot en algunes zones de la ciutat, com Ciutat Vella, i especialment a la nit.

Aquest dilluns es celebra la Junta Local de Seguretat de Barcelona, presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i on assisteix també el Cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vàzquez. La seguretat és l’assignatura pendent de la ciutat. En els últims mesos, inclús anys, s’ha incrementat la violència als carrers. Els furts han deixat pas als robatoris amb violència, que dia a dia són més freqüents i aquesta situació s’ha tornat insostenible a ulls dels estaments policials, la ciutadania i la classe política.

Cert és que aquest increment dels actes delictius en violència no es produeixen per igual a tots els barris de la ciutat ni a totes hores del dia. Ciutat Vella, per ara, és on més s’aglutinen aquest tipus d’incidents i sobre tot durant les hores de la nit.

Últims incidents

No cal anar molt lluny per tenir alguns exemples. Aquest cap de setmana passat a la ciutat s’han patit un incidents preocupants. Aquest mateix diumenge un vigilant del metro va resultar apunyalat per intentar mediar en una discussió entre un grup de joves a l’estació de metro del Paral·lel.  Mentre un l’apunyalava un altre li donava diversos cops de puny. Els Mossos d’Esquadra van detenir a dos persones per aquest incident.

Però no és l’únic, aquest mateix dissabte, un nen marroquí de 14 anys va resultar apunyalat a la plaça Catalunya. Els agressors van ser joves marroquins de la seva edat que no han pogut ser identificats. Tot i que no es tem per la seva vida el jove segueix ingressat a l’hospital Sant Pau.

L’objectiu, més seguretat

Des dels cossos policials demanen més reforços i efectius per poder combatre aquesta situació. Molts són els actes que s’han de cobrir a la ciutat i no existeixen prous efectius per poder fer front a tot.

L’alcaldessa de Barcelona és conscient del problema que hi ha a la ciutat i ha afirmat que pretén fer quelcom per canviar la situació. Des dels altres partits polítics, que veuen les eleccions municipals aquí al costat –durant el maig 2019-, ho contemplen con un aspecte molt important, i fins i tot, el nou partit de Manuel Valls assumeix la seguretat com un eix vertebral del seu programa electoral.

Properament sabrem les conclusions i mesures que s’han pres a la Junta Local de Seguretat de Barcelona.