El programa Vincles, el qual ajuda a persones grans que viuen soles, arribarà als 1.000 usuaris a la tardor

Actualment hi ha 597 persones usuàries, amb una mitjana d’edat de 82 anys i 65 grups d’usuaris actius, amb temàtiques diferents.

El servei VinclesBCN, destinat a pal·liar la solitud emocional i social de les persones de 65 anys o més que viuen soles, arribarà als 1.000 usuaris al mes de setembre. De les 597 persones usuàries que utilitzen el Servei VinclesBCN en aquets moments, 484 són dones i 113 són homes. La mitjana d’edat és de 82 anys. Per districtes, la majoria de les persones viuen a Eixample i Sant Martí, els dos districtes on es va començar a implantar el Servei com a prova pilot.

Des que es va estendre al conjunt de la ciutat al mes de març, el nombre d’usuaris s’ha incrementat un 30%, passant de 460 a 597. Durant aquests mesos, a més, s’ha anat consolidant el sistema mitjançant el qual els 40 centres de Serveis Socials de la ciutat i els 75 centres d’Atenció Primària de Salut de la ciutat són els principals prescriptors del Servei per a aquelles persones que compleixin el perfil.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que “l’objectiu de Vincles és donar eines a les persones grans per combatre la solitud no volguda afavorint un més gran contacte amb el seu entorn, però també la creació d’un nou entorn de persones grans amb les que poder descobrir noves experiències i amb les que fer noves activitats. I a la vegada, fer-ho aprofitant les tecnologies digitals i reduint la bretxa digital”.

Èxit dels grups de formació

Respecte el nombre de grups d’usuaris que estan a funcionament, hi ha 65 grups actius i consolidats, amb una mitjana de 22 participants cada un d’ells. Els grups de formació, aquells creats per a l’aprenentatge d’uns coneixements concrets, són els més nombrosos. Se n’han fet 199 sessions i han tingut un total de 457 usos. Els segons més freqüents són els que es creen per proximitat o per pertinença al mateix barri. La resta s’agrupen per afinitats, i es poden trobar des de grups de cuina, cultura, memòria, humor, etc.. Hi ha també un grup de mobilitat reduïda, i un grup format per persones més joves que la mitjana, que és de 82 anys.

Quant a les activitats de dinamització que s’han dut a terme, les principals són visites a entitats, recursos o serveis del barri, però també hi ha sortides a exposicions, museus, teatres o cinemes. A data d’avui s’han desenvolupat 152 activitats presencials.