La PAH Barcelona presenta una moció municipal per ampliar el parc de lloguer públic

Denuncien que la ciutat de Barcelona ha patit en els últims 3 anys 12.322 desnonaments.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat avui en roda de premsa, juntament amb entitats socials com l’Observatori DESC, la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), l’ABTS (Assemblea de Barris per a un Turisme Sostenible) o el Sindicat de Llogaters, una moció municipal per ampliar el parc de lloguer públic.

Entre les propostes es troba la destinació del 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral a habitatges de protecció oficial de gestió pública i municipal. També demanen que els habitatges d’ús turístic cedeixin l’equivalent al 40% del seu sostre a habitatge públic en un altre immoble del mateix districte.

Per altra banda, pel que fa als edificis que ja són públics, i no són d’usos residencials, les entitats demanen la seva conversió a pisos de lloguer, com per exemple, ha estat el cas de l’antic Edifici de Tabacs (Via Laietana, 8-10), que havia de tenir ús econòmic i finalment serà destinat a 160 habitatges públics en règim de lloguer. Finalment, proposen la declaració de certes zones de la ciutat com a Àrees de Conservació i Rehabilitació a partir d’un informe previ en l’àmbit de tot el municipi, així com la creació d’un grup de treball de seguiment de la implementació de la moció al Consell de l’Habitatge Social de Barcelona.

En tres anys, més de 12.000 desnonaments

La PAH Barcelona ha recordat en roda de premsa que Barcelona ha patit en els últims tres anys 12.322 desnonaments. El 84% dels desnonaments estan directament relacionats amb el règim de lloguer, tant per la precarització de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) com per la legislació que facilita l’especulació amb l’habitatge. Barcelona té dificultats en reallotjar a aquestes persones desnonades quan únicament compta amb un parc públic de lloguer que ronda l’1%, lluny del 15% o 20% que acumulen altres ciutats europees. Per aquests motius, les mesures proposades són necessàries.

També han recordat, que només en els últims tres anys, el preu mitjà del lloguer a la ciutat ha augmentat un 24%, arribant aquest increment en alguns barris fins al 66%. “A tot això hem de sumar la compra frenètica d’edificis sencers, amb veïnes que seran expulsades, per part de fons d’inversió nacionals i estrangers”, afirmen.