En marxa el transport públic a demanda de Torre Baró, a Nou Barris

Ja funciona un nou autobús a demanda que s’adapta a les necessitats de mobilitat del veïnat per facilitar la connexió de la part alta de Torre Baró amb la part baixa, on hi ha tota l’oferta de serveis i transport.

Els usuaris poden reservar el viatge a través d’una aplicació o per telèfon gratuïtament i el vehicle els recull a la parada i a l’hora que l’hagin demanat.

L’Ajuntament de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han posat en marxa un nou transport d’autobús a demanda a Torre Baró, al districte de Nou Barris, com a solució pionera dins la ciutat que s’adapta a les necessitats de mobilitat dels veïns i veïnes del barri.

Mitjançant el nou servei, que es denomina El Meu Bus, qualsevol persona pot desplaçar-se d’un punt a un altre del barri i accedir a la resta de la xarxa de transport públic amb els abonaments i targetes habituals de tarifa integrada. Només cal que l’usuari es registri i faci la sol·licitud a través d’una aplicació o d’una trucada de telèfon gratuïta, i tindrà el vehicle (un minibús de TMB adaptat a persones amb mobilitat reduïda) al lloc i a l’hora que el demanin.

El recorregut del bus a demanda es basa en un sistema intel·ligent que encaixa les sol·licituds de desplaçament rebudes amb antelació. El trajecte es pot sol·licitar en qualsevol moment, si bé es recomana que la petició es faci amb prou antelació a l’hora de recollida per garantir el bon funcionament del servei.

Hi ha 28 parades fixes per escollir el lloc de pujada, l’hora (dins de l’horari establert, de 7 a 20.30 els feiners, de 8 a 20.30 els dissabtes i de 9 a 20.30 els festius) i el punt de baixada, per a un sol dia o bé de manera periòdica. La mateixa aplicació, que també es diu El Meu Bus i es pot descarregar de franc a les botigues virtuals d’Apple i Android, serveix per modificar una petició o cancel·lar-la.

Balanç de la primera setmana de servei
En els primers vuit dies de servei –del 21 al 28 de gener–, el bus ha transportat 515 persones en 376 serveis. Hi ha hagut una mitjana de 72 passatgers en els dies feiners, mentre que el dissabte es van atendre 38 usuaris i el diumenge, 45. En total, s’han registrat al servei 205 usuaris, i el bus a demanda ha recorregut 819,5 quilòmetres.

El gruix de desplaçaments s’han realitzat entre la part alta i la part baixa de Torre Baró. Les parades més sol·licitades són la Castellví-Lliçà -15%- i Prats de Rei-Castell d’Argençola -9%-, totes dues a la part alta. A més, la majoria de serveis han servit al passatger per desplaçar-se a equipaments i serveis del barri, com ara escoles o el Centre d’Atenció Primària, i per fer transbords a altres transports públics que connecten el barri amb la resta de la ciutat i l’àrea metropolitana.