Mà dura a les empreses de manteniment de les escales mecàniques de la ciutat

L’Ajuntament ha iniciat els tràmits d’un nou contracte de manteniment per escales mecàniques i ascensors de la ciutat, pel període 2018-2020. El pressupost total és de 3,9M€.

L’Ajuntament està fart de les incidències constants de les escales mecàniques i ascensors de la ciutat. Per aquest motiu, el Govern municipal ha emès dos expedients sancionadors a les dues actuals empreses adjudicatàries per falta de manteniment en tres escales mecàniques de la ciutat. A més, ha iniciat els tràmits per treure a licitació el nou contracte de manteniment per escales mecàniques i ascensors de la ciutat, pel període 2018-2020. El pressupost total és de 3,9M€ (IVA inclòs).

El nou contracte de manteniment, que tindrà una durada de dos anys, estableix que en cas d’avaria els tècnics han de presentar-se al lloc de la mateixa en un màxim de dues hores, inclosos caps de setmana i festius. Les incidències tècniques que no comporten l’aturada de la instal·lació s’hauran de resoldre en menys d’un mes.

També, fixen un personal mínim d’atenció del servei (on s’inclouen 7 tècnics oficials i 3 tècnics de servei de control, telecomandament, informació i comunicació amb dedicació exclusiva) i introdueixen l’obligatorietat que tots els vehicles del contracte siguin elèctrics. L’horari del servei serà de tots els dies de l’any de 7:00 a 23:00 hores, donant servei 16 hores de manera ininterrompuda, amb possibilitat d’adaptar-lo en alguns casos, si s’escau, per facilitar la connexió amb el transport públic.

El nou servei es gestionarà de manera unitària, amb un sol lot. Es pretén que aquesta exclusivitat es pugui traduir en una millor prestació del servei, major atenció al centre de control, reducció del temps de resposta, disponibilitat del responsable operatiu, etc.

Barcelona té 129 instal·lacions d’escales mecàniques, ascensors verticals i ascensors inclinats, un 14% més que al 2015. El 2017 les escales han transportat 28,7 milions de ciutadans i els ascensors han fet un total de 6,3 milions de viatges.

L’anunci arriba un dia després que la regidora del partit demòcrata denunciés la següent situació:

Els districtes que compten amb aquestes instal.lacions són:

– Sarrià-Sant Gervasi: 6 escales mecàniques i 2 ascensors.
– Gràcia: 20 escales mecàniques.
– Sants-Montjuic: 7 escales mecàniques i 8 ascensors.
– Horta-Guinardó: 32 escales mecàniques, 9 ascensors i 3 ascensors inclinats.
– Nou Barris: 17 escales mecàniques, 18 ascensors i 1 ascensor inclinat.
– Sant Andreu: 3 escales mecàniques i 2 ascensors.
– Sant Martí: 1 ascensor.