L’Institut Català de les Dones inicia una campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals

Un dels materials implica i busca la complicitat dels homes en la lluita contra les violències sexuals.

L’Institut Català de les Dones (ICD) inicia una campanya de sensibilització que posa a disposició de les dones i dels homes materials d’informació i sensibilització per avançar en la detecció i prevenció de les violències sexuals i la seva erradicació. Consisteix en l’edició electrònica de dues publicacions, una adreçada a dones i una altra a homes, amb  missatges per prendre consciència i ajudar a identificar la violència sexual, des de la seva forma simbòlica fins a l’agressió sexual, i eines per a actuar-hi. En el cas de la publicació adreçada a dones, els materials també ofereixen recursos per a l’atenció i eines per al procés de recuperació.

La publicació electrònica que s’adreça a les dones es titula “Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”, i l’adreçada als homes: “Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals”. La seva divulgació es farà a través de la xarxa de recursos d’atenció, educatius, culturals, entitats i agents socials. També es donaran a conèixer a través d’una campanya per les xarxes socials. Es tracta d’una iniciativa pensada per tenir continuïtat i que preveu desenvolupar eines de formació i altres suports de comunicació.

Les violències sexuals són un tipus de violències masclistes i la seva característica principal és que utilitzen el sexe com a forma de control i dominació vers les dones. Les violències sexuals (l’assetjament sexual, els abusos i les agressions sexuals) es poden exercir en diversos àmbits (a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer, als espais d’oci) i a qualsevol edat. La causa principal és el masclisme, que vulnera els drets de les dones a viure la seva sexualitat, els seus espais i la seva vida amb llibertat i autonomia.

 

“Alt i clar: els homes rebutgem les violències sexuals”

La publicació adreçada als homes desenvolupa, per exemple, les següents qüestions: facilita la reflexió per tal que els homes es posicionin en contra de les violències masclistes i rebutgin clarament les violències sexuals; planteja un pas endavant als homes per tal que demostrin el seu posicionament i actuïn de forma diferent; exposa que cal una renúncia dels homes als privilegis i als rols que els sistema social patriarcal els ha atorgat simplement perquè son injustos; explica que la impulsivitat sexual masculina no és la causa de les violacions, sinó el fet que els homes es creuen amb el dret de poder agredir, abusar, controlar, els cossos, la sexualitat i la vida de les dones, entre d’altres.

La iniciativa té com a punt de partida el reconeixement de la magnitud de les violències sexuals i el recolzament total de  les administracions a les víctimes.