L’Ajuntament tanca preventivament els horts urbans i els jocs infantils del Parc de Sant Martí per contaminació

Es dóna la circumstància que just en aquests terrenys, antigament hi havia hagut una indústria de tints i colorants per a roba.

L’Ajuntament de Barcelona ha tancat aquest divendres de manera preventiva els jocs infantils de Ca l’Arnó, situats al parc de Sant Martí, així com els horts urbans de la masia de Can Cadena, ja que s’ha detectat la presència d’elements contaminants en el sòl d’aquestes zones del parc, en uns nivells que recomanen fer una anàlisi en profunditat per determinar les actuacions de sanejament necessàries.

L’Ajuntament ha descobert la presència d’elements contaminants arran d’unes analítiques que es van fer a l’inici de les obres de construcció de l’àrea d’esbarjo de gossos que està programada a l’interior del parc, i que ja havien començat els treballs previs.

Seguint els protocols habituals que es desenvolupen quan s’urbanitzen zones en les quals es desenvoluparan activitats sensibles –com és el cas d’una àrea d’esbarjo per a gossos-  es van fer un conjunt d’analítiques en un total de 13 punts de la zona, per veure la qualitat del sòl, en la qual està previst instal·lar aquesta infraestructura i es va detectar una concentració elevada de contaminants, que superava els llindars establerts per a usos urbans. Es dóna la circumstància que just en aquests terrenys, antigament hi havia hagut una indústria de tints i colorants per a roba.

Arran d’aquests resultats, seguint les recomanacions realitzades per l’Agència de Residus de Catalunya, s’ha procedit a tancar també la futura àrea de gossos i replantejar l’inici del projecte amb actuacions prèvies de substitució de la sorra contaminada (treballs que ja han començat), i es realitzarà un estudi més ampli sobre la qualitat del sòl a la resta del parc de Sant Martí.

Anàlisis addicionals a la zona

També s’han dut a terme tot un seguit de cales addicionals en vint punts diferents del parc, i sobretot en aquelles zones en les quals es desenvolupen activitats sensibles. Aquestes noves analítiques, realitzades els darrers dies, han estat les que han posat de manifest la presència de contaminants en els altres punts del parc (la zona d’horts i la dels jocs infantils), en nivells i amb concentracions molt inferiors als detectats a la zona destinada a l’àrea de gossos. Això no obstant, amb uns valors que mereixen l’acció preventiva de tancar els espais i realitzar nous anàlisis més específics i detallats per determinar les accions de sanejament a dur a terme.