L’Ajuntament retirarà l’estàtua de l’esclavista Antonio López, ubicada a Ciutat Vella

En paral·lel s’ha obert el procés ciutadà per trobar un nou nom a la plaça d’Antonio López.

El proper dia 4 de març Barcelona organitza una festa ciutadana per retirar l’estàtua dedicada a l’home de negocis i negrer Antonio López, el primer marquès de Comillas, inaugurada l’any 1884. El comissionat de Programes de Memòria i el districte de Ciutat Vella han volgut donar un caire festiu a aquest acte de memòria i justícia històrica, on també s’inauguraran dos faristols informatius per tal que la ciutadania conegui la història de la plaça.

Amb aquesta festa de comiat a l’estàtua, el Govern municipal dóna resposta a una vella reivindicació d’entitats i moviments ciutadans que demanaven la retirada del polèmic monument i compleix el compromís assumit d’eliminar de la via pública la figura d’aquest home de negocis que, a principis del segle XIX, es va enriquir amb el tràfic il·legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba.

La cerimònia de retirada de l’estàtua del negrer Antonio López anirà càrrec dels Comediants. En un espectacle ideat i dirigit per Joan Font, Piti Español, Toni Español i Sergi Galera, l’estàtua dedicada al primer  marquès de Comillas abandonarà el pedestal que ocupa i serà traslladada al Centre de Col·leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat.

En paral·lel s’ha obert el procés ciutadà per trobar un nou nom a la plaça. L’Ajuntament tenia aprovat el nom de Plaça de les Bullangues per la Plaça Antonio López. Aquesta proposta està aturada, degut a que “Tanquem el CIE” i la productora Metromuster estan actualment recollint signatures per tal de poder portar a la multiconsulta, que està previst que se celebri abans de l’estiu, la següent pregunta: “Està vostè d’acord amb que es canviï el nom de la Plaça d’Antonio Lopez pel de Plaça d’Idrissa Diallo com un acte de reparació històrica?”. Per tant, s’haurà d’esperar a la celebració de la multiconsulta per conèixer el nou nom de la Plaça Antonio López.