L’Ajuntament licita les obres de 176 nous habitatges que es construiran a Gràcia, Sant Martí i Sants-Montjuïc

La previsió de pressupost destinat a aquestes tres promocions d’habitatge assequible suma 26,5 milions d’euros sense IVA.


L’Ajuntament de Barcelona treu a licitació els contractes d’obres de tres noves promocions d’habitatge que en total sumen 176 pisos destinats majoritàriament al lloguer social i assequible, i que s’edificaran als districtes de Gràcia, Sant Martí i Sants-Montjuïc, amb un pressupost inicial previst en total i sense IVA de 26,5 milions d’euros. Es tracta d’un procediment a través del qual l’Ajuntament contracta les empreses constructores que executaran els treballs d’edificació, i que d’acord amb la legislació de contractació pública és un procés que té una durada d’entre 5 i 6 mesos. Per tant, es preveu que les obres pròpiament d’aquests tres edificis es podran posar en marxa cap a la primavera de l’any 2019.
En concret es tracta dels següents tres edificis:

Edifici de 54 pisos al carrer Lluís Borrassà, 23 – 35, al barri del Besòs i el Maresme.

Aquesta obra inclou els 54 pisos a més d’un equipament esportiu que ocuparà la planta baixa, i aparcament soterrani: 14 places per a vehicles de les quals 2 adaptades, i 28 places de moto. Es tracta d’un edifici de 10 plantes projectat per l’equip d’arquitectes de la UTE Eltresjota Tècnics Associats i Peris – Total Arquitectes. Com a característica que defineix el disseny de l’edifici destaca la disposició en esvàstica de les diferents tipologies de pisos en les sis plantes, de manera que totes elles situen les habitacions i les sales en façana, mentre que les zones de serveis les situen a l’interior dels habitatges per garantir al màxim la llum solar i les visuals a l’exterior en totes les unitats. Segons la situació de cada habitatge, les vistes variaran.

L’edifici que s’aixecarà tindrà una superfície total construïda de 6.144,25 m2. La distribució d’aquests metres dóna lloc a 1 habitatge que tindrà un únic dormitori, i els altres 53 habitatges seran de 2 dormitoris (un dels quals serà adaptat), amb superfícies útils dels habitatges que seran de 45 m2 (el d’1 dormitori, que també serà adaptat) o bé d’entre 56 m2 i 60 m2 útils (les superfícies construïdes es mouen entre els 62 i els 72 m2). La previsió és que l’obra, amb un pressupost de licitació aproximat i sense IVA de 6,9 milions d’euros, tingui una durada d’uns 24 mesos.

-Edifici de 14 habitatges a l’avinguda de Vallcarca 93 – 95, al barri de Vallcarca i els Penitents.
El disseny de l’edifici, projectat per l’equip d’arquitectes F2M Francesch-Flavià-Manzano, es planteja com una operació de sutura en un solar entre dues mitgeres d’edificis molt diferents tant pel que fa a la tipologia com a la volumetria, i també pel que fa a les alçades. Se situa, a més a més, entre dos carrers (l’avinguda de Vallcarca, per una banda, i l’avinguda de la República d’Argentina per l’altra) amb un notable desnivell entre ells. Es tracta, doncs, d’encaixar en aquest espai un nou edifici que per un dels seus costats (per l’avinguda de la República d’Argentina) presentarà una alçada de planta baixa més 5 pisos, mentre que per l’altra banda (la de l’avinguda de Vallcarca) tindrà una alçada de planta baixa més 2 pisos.

L’edifici, amb una superfície total construïda de 1.862,24 m2, tindrà un espai comunitari exterior en una planta sencera, amb terrassa i zona de trasters.
La distribució també preveu que dels 14 habitatges, n’hi haurà 5 que seran de 2 habitacions, i els altres 9 tindran 3 dormitoris. Les superfícies útils dels habitatges seran d’entre 55 i 66 m2 en el cas dels de 2 habitacions, i d’entre 75 i 90 m2 en el cas dels habitatges de 3 dormitoris (les superfícies construïdes oscil·len entre els 67 i els 105 m2).
En aquest cas, la previsió de durada de les obres es preveu de 18 mesos, i el pressupost de licitació aproximat i sense IVA és de 2,6 milions d’euros.

Edifici de 108 habitatges al carrer Ulldecona 12 – 14, al barri de la Marina de Prat Vermell.
L’equip d’arquitectura format per la UTE Estudio Vivas Arquitectos, Pau Vidal Pont i Arquitectura Produccions, ha projectat un edifici de planta baixa més vuit plantes pis, conformat per tres blocs diferents, un d’ells (Bloc A) amb 28 pisos, el segon (Bloc B) amb 48 pisos més, i el tercer (Bloc C) amb 32 habitatges. La planta baixa representa un sòcol comú a on es troben situats els locals. A partir d’aquí s’aixequen tres edificis independents que s’organitzen de forma molt semblant.
Pel que fa a les distribucions dels metres construïts en els pisos, la promoció tindrà habitatges d’1 dormitori (n’hi haurà un total de 8), de 2 dormitoris (un total de 24 habitatges), i de 3 dormitoris (76 habitatges). Els pisos superfícies de 42 m2 útils (54 m2 construïts) els d’1 dormitori, de 69 m2 útils (86 m2 construïts) els de 2 dormitoris, i de 71 m2 i 83 m2 els de 3 dormitoris (amb superfícies construïdes d’entre 88 m2 i 106 m2). Un total de 4 d’aquests pisos seran adaptats.
Cal sumar a les 108 unitats d’habitatge 4 locals i 90 places d’aparcament. Aquest edifici, de 16.677 m2 de superfície total construïda, inclourà àmplies zones de terrassa en tots els habitatges i en zones d’ús comunitari prèvies a les entrades dels pisos. També incorpora un jardí interior.