L’Ajuntament activa el pla d’actuació per onada de calor en fase d’alerta

L’activació de la fase d’alerta suposa intensificar les mesures d’informació i seguiment de col·lectius vulnerables.

L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dijous els protocols previstos al Pla d’Actuació per Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d’alerta. S’activen així, dos operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables.

El primer d’ells consisteix en un dispositiu de professionals coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que sortirà al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les de la possibilitat d’utilitzar els espais climatitzats durant les hores de més calor. Aquests professionals alerten també els serveis d’emergències mèdiques en cas de detectar alguna persona en situació de risc pels efectes de la calor.

El segon d’ells consisteix en un operatiu preventiu per a les persones vulnerables. L’Ajuntament, a través dels serveis de teleassistència, atenció domiciliària i dels centres de serveis socials, realitza tasques d’informació específica relacionada amb la situació de risc meteorològic, acompanyades d’un seguiment i control sistemàtic de les persones considerades fràgils.

En aquells casos en què es considera convenient, s’activen mesures per evitar que les persones amb major risc surtin al carrer en les hores del dia de més calor, a través de la concessió puntual d’àpats a domicili, el lliurament de ventiladors o l’atenció personalitzada a domicili. Per altra banda, i també amb l’objectiu d’evitar l’estada al carrer de les persones fràgils, s’activen mesures de permanència o perllongament de les activitats als centres climatitzats com casals d’avis, centres de dia per a persones grans, i per a persones discapacitades. S’incorpora, si s’escau, el dinar i el sopar.

Informació i seguiment dels col·lectius vulnerables
L’activació de la fase d’alerta suposa intensificar les mesures d’informació i seguiment de col·lectius vulnerables que, de manera ordinària, s’activa entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Durant tot aquest període s’ofereix a la ciutadania un servei telefònic permanent (900 70 30 30) i es fa difusió dels possibles efectes d’una onada de calor, així com un conjunt de recomanacions per prevenir-los:

– A casa, durant el dia, tancar les persianes de les finestres on hi toca el sol, i obrir les finestres durant la nit per refrescar la casa; estar a les estances més fresques; utilitzar algun tipus de climatització de refresc (ventiladors, aire condicionat, ventalls…), o mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.); refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.
– Al carrer, eviteu el sol directe: portar gorra, barret o paraigües; utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada; procurar caminar per l’ombra; portar aigua i beure sovint; mullar-se una mica la cara i fins i tot la roba; limitar l’activitat física a les hores de més calor; o evitar sortir de casa a les hores de més calor.

Es preveu que durant els propers dies la calor persistirà a la ciutat.