La Guàrdia Urbana renovarà la flota amb cotxes híbrids i dotats amb nova tecnologia

Amb una inversió de 12,6 milions d’euros, permetran substituir la pràctica totalitat dels turismes patrulla actual, que ara només funcionen amb dièsel. A més de l’estalvi en emissions, cada cotxe híbrid produirà un estalvi de 608 euros en combustible a l’any.

La Guàrdia Urbana incorporarà 145 vehicles híbrids nous a la seva flota de turismes patrulla durant aquest any 2018, renovant així la flota de vehicles.

La Guàrdia Urbana disposa d’una flota de 526 vehicles, dels quals, fins ara, només 9 turismes eren híbrids. Amb aquestes noves incorporacions, a finals d’any, la flota d’híbrids passarà a ser de 154, el 29% del total de la flota i gairebé la totalitat dels actuals turismes patrulla.  L’operació implica una inversió de 12,6 milions d’euros.

Noves tecnologies als vehicles

Els nous cotxes patrulla incorporen noves millores als equipaments, dotant-los amb tecnologia avançada. Tots els vehicles tindran un ordinador a bord que permetrà actualitzar informació immediatament, i també enviar-la. Des d’aquest ordinador també es podran programar tots els senyals acústics i lumínics del vehicle. Aquest ordinador estarà connectat amb les bases de dades de la Direcció General de Trànsit perquè els agents puguin consultar al moment la validesa dels permisos de conduir, matrícules, etc…També estarà connectat a la base d’antecedents penals, i al padró municipal.

Dotze dels cotxes nous també estaran dotats de càmeres situades als laterals dels vehicles, que, connectades amb una base de dades de l’ordinador, permetran captar matrícules de cotxes –tan si estan en circulació com si estacionats—que hagin estat denunciats per alguna raó: per robatori, per embargament, o els que estiguin a la base de dades per algun altre interès policial. A més, l’ordinador de bord també permetrà actualitzar la base de dades de matrícules dels cotxes robats en el mateix moment en què les sales de comandament ho comuniquin.

La nova flota també tindrà millores en el GPS dels vehicles, que permetrà tenir-los localitzats permanentment sobre el mapa de Barcelona. D’aquesta manera, les sales de comandament podran visualitzar la situació de cada unitat i podrà ser dirigida la que estigui més propera a l’accident o avís.

Alguns vehicles estaran equipats amb habitacles per a transportar detinguts. Aquests espais estaran dotats de càmeres interiors que enregistraran tot el trasllat des del principi fins al final. Aquesta informació es descarregarà via wifi i hi tindran accés els caps de comandament. Aquesta gravació es produeix per preservar la seguretat del detingut i la integritat de la intervenció.

Així mateix, tots els vehicles compten amb un kit d’assistència mèdica, que compta amb un desfibril·lador i sistemes d’auxili bàsics per poder actuar en emergències mèdiques. Per a tot plegat, els agents han rebut formació específica.

La flota, en xifres

Està previst que al 2019, la flota de vehicles de la Guàrdia Urbana estigui composada per 300 vehicles híbrids o elèctrics i 200 de combustió. De fet, el passat mes de juliol, la Guàrdia Urbana va incorporar 30 escúters elèctriques, passat de 32 a 61, gairebé el 26% del total. Al llarg del 2018, també se substituiran 7 motocicletes de trail de benzina per altres elèctriques.