Gran operació policial per desarticular una organització criminal que traficava amb drogues, cometia robatoris i ocupava pisos buits

. Els Mossos d’Esquadra detenen 9 homes i 3 dones que es desplaçaven en horari nocturn a la Zona Franca i a polígons de l’àrea metropolitana per sostreure les càrregues de camions estacionats.

 . Fruit de la investigació, es va determinar que els investigats tenien diverses plantacions de marihuana gestionades des de diversos pisos de Barcelona que havien ocupat il·legalment

Agents dels Mossos d’Esquadra han culminat una investigació iniciada fa més de 8 mesos amb la detenció de 12 persones que constituïen una organització criminal especialitzada en robatoris de mercaderies de camions, tràfic de drogues, tinença d’armes i ocupació il·legal de pisos buits, que després els revenien a terceres persones o els utilitzaven per a instal·lar-hi plantacions de marihuana. Cinc dels detinguts ja han ingressat a presó.

L’operatiu policial es va saldar també amb el desmantellament de cinc plantacions de marihuana, el comís de més de 32 quilograms de marihuana amb un valor al mercat il·lícit de 37.000 euros, petites dosis de cocaïna preparades per a la venda, un arma de foc real, diverses armes simulades, un aparell que facilitava la sostracció de vehicles i multitud d’objectes sostrets en els robatoris.

Identificació dels sospitosos

L’inici de la investigació es va centrar en identificar els autors materials dels robatoris. Aquestes gestions van permetre ubicar el lloc on vivien els investigats, membres del grup criminal, que va resultar ser una barriada ubicada al districte de Nou Barris entre els barris de Can Peguera i Turó de la Peira.

Els investigadors van constatar que els investigats es relacionaven amb la finalitat de cometre fets delictius, més enllà dels robatoris que habitualment cometien quan sostreien les càrregues de camions. Així es va observar que els membres del grup criminal cometien, des de robatoris tipus “teloner”, robatoris amb força a establiments, instal·lació i  gestió de plantacions de marihuana, venda de substàncies estupefaents, tinença i venda d’armes i ocupacions de pisos per revendre’ls a terceres persones o per instal·lar-hi plantacions de marihuana.

El grup disposava d’especialistes que es desplaçaven en horari nocturn a la Zona Franca de Barcelona i a polígons de la àrea metropolitana per tal de detectar camions que estiguessin carregats amb l’objectiu de sostreure’ls la mercaderia. També en horari nocturn es dedicaven a realitzar robatoris a bars i botigues, on accedien forçant la porta, realitzant un butró o realitzant encastaments amb algun vehicle sostret la mateixa nit, robatoris que van realitzar a Barcelona i a d’altres poblacions de l’àrea metropolitana, com per exemple Martorell o Igualada.

Plantacions de marihuana

La investigació ha permès determinar que part dels beneficis obtinguts es destinaven a instal·lar i mantenir plantacions de marihuana en diferents domicilis del districte de Nou Barris. La venda de la marihuana es realitzava juntament amb la venda al detall d’altres substàncies estupefaents com cocaïna i haixix.

Els investigats s’havien especialitzat també en l’ocupació il·legal d’immobles, la gran majoria eren propietat d’entitats bancàries. Un cop ocupaven il·legalment aquests pisos, els oferien a terceres persones a canvi d’entre 800 i 1.200 euros per aconseguir l’accés a l’immoble, els subministraments dels quals s’aconseguien de manera fraudulenta. També els utilitzaven per a instal·lar-hi plantacions de marihuana. Fins ara, els investigadors han pogut acreditar l’ocupació de com a mínim vuit domicilis diferents.

Es dóna la circumstància que un dels membres del grup treballava en una empresa de manteniment de pisos que eren de titularitat bancària. Aquesta persona aprofitava per informar al líder del grup dels pisos que quedaven buits i si podia feia còpia de les claus de la porta i si el domicili tenia alarma els hi facilitava la clau de l’alarma per evitar la presència policial en el moment de la intrusió.

Tinença i venda d’armes

Una altra de les activitats que els investigadors van detectar va ser la tinença i venda d’armes de foc, fet que ja s’intuïa a l’inici de la investigació pels diferents antecedents policials dels principals investigats. Precisament, el líder del grup, que tenia nombrosos antecedents policials per delictes greus, gestionava directament  la resta dels investigats, cadascun dels quals tenia assignat diferents rols, la qual cosa facilitava la comissió dels fets delictius.

El Jutjat d’Instrucció 31 de Barcelona va autoritzar l’entrada i registre d’11 domicilis, dispositiu que per la seva complexitat i perillositat va comptar amb la participació de 200 agents dels Mossos d’Esquadra.

Als arrestats se’ls imputen delictes contra la salut pública, sis robatoris amb força a establiments comercials, tres robatoris de vehicles, set robatoris de mercaderies de camions estacionats en polígons industrials, tinença d’armes de foc, conducció temerària i pertinença a organització criminal.

Els detinguts, nou homes i tres dones nacionals d’entre 21 i 50 anys d’edat van passar a disposició del jutjat el diumenge 3 de juny. Cinc d’ells van ingressar a presó i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.