La Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació

Demana a la ciutadania que prioritzi l’ús del transport públic davant el vehicle privat.

El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar ahir dimarts als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:

* Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat;
* Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat;
* Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos;
* Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Superacions dels nivells de partícules
La mesura es pren per causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats, afavorits per un anticicló que dificulta la dispersió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera. Ahir dimarts es van produir tres superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 als punts de mesurament de l’Eixample i de Poblenou, a Barcelona, i al de Granollers, i no es descarta que avui se’n donin de noves.

Els municipis afectats
La Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona, amb avís preventiu per PM10 inclou municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Recomanacions per reduir la contaminació
La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats:

* Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
* Utilitzar el transport públic.
* Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).
* Utilitzar el cotxe compartit.
* Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
* En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
* Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
* Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.