La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i 40 municipis del voltant

La mesura es pren pels nivells força elevats de diòxid de nitrogen mesurats a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica.

A Barcelona, les zones de l’Eixample, Gràcia, Sant Gervasi i Sants són les més afectades.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar els ciutadans perquè prioritzin l’ús del transport públic envers al vehicle privat i notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.

La mesura es pren perquè els nivells de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) han superat el valor de 160 μg/m³ de mitjana en una hora en més d’una estació de la ZPE. En concret han estat tres de la ciutat de Barcelona – Eixample, Gràcia, Sant Gervasi i Sants. A més, la previsió meteorològica a 24 hores indica que les condicions de dispersió no milloraran.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació o bé desactivar l’avís preventiu.

40 municipis afectats

Els municipis de la conurbació de Barcelona afectats són Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.