Les famílies nombroses demanden a l’Ajuntament per penalitzar-les amb la zona de baixes emissions

Les famílies nombroses tenen vehicles grans i, en molts casos, aquests queden penalitzats per l’ordenança.

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) ha interposat una demanda contra l’Ajuntament de Barcelona en relació a l’ “Ordenança relativa a la restricció de la circulació de determinats vehicles a la ciutat de Barcelona”.

La decisió de l’associació de denunciar-ho va ser arrel de rebre moltes queixes de famílies que per culpa d’aquesta ordenança, aprovada el passat 20 de setembre de 2020, ja no poden circular amb els seus vehicles per la ciutat, ja que no compleixen els requisits i són greument sancionades. Les famílies nombroses tenen vehicles grans i, en molts casos, aquests queden penalitzats per l’ordenança. D’aquesta manera, la majoria de famílies es veuen en molts casos obligades a comprar un nou vehicle per a poder circular per Barcelona, amb el cost que això suposa.

Segons Pau Saumell, responsable jurídic i membre de la Junta Directiva de FANOC, “l’horari de prohibició total marcat per l’ordenança és de 7 a 20 hores, és a dir, cobreix totalment la vida familiar habitual. Les famílies nombroses tenen la necessitat d’utilitzar el vehicle familiar per anar a treballar i per transportar als seus fills menors a les diferents necessitats diàries, que s’accentuen a mesura que augmenta el nombre de fills”. A més remarca que “Les famílies nombroses van al límit de les seves despeses i viuen al dia, i els és impossible el canvi a un nou vehicle”. 

El col·lectiu de famílies nombroses no va ser consultat a l’hora de fer l’ordenança, i han estat excloses de les ajudes o allargament de terminis que l’Ajuntament de Barcelona establert per a determinats sectors.

Per a FANOC, el concepte que es fa servir a l’ordenança de ‘vehicles presumiblement més contaminants’ és totalment imprecís i causa indefensió en moltes famílies. Segons l’advocat Pau Saumell “és molt menys contaminant un vehicle amb cinc o més persones d’una família que es fa servir en moments puntuals, que varis vehicles amb un sol conductor circulant moltes hores al dia per la ciutat”.

FANOC desitja, com l’ajuntament, la protecció dels ciutadans de Barcelona contra la pol·lució ambiental, però no a costa de la restricció desproporcionada de drets i la discriminació cap al col·lectiu de les famílies nombroses que no disposen dels recursos per a poder canviar de vehicle.

L’entitat demana a l’Ajuntament de Barcelona la nul·litat d’aquesta ordenança i una indemnització per danys i perjudicis causats a les famílies nombroses que acreditin que han estat afectades per culpa de l’ordenança. Algunes d’aquestes famílies ja  s’han vist privades de l’ús del seu vehicle o han rebut sancions com a conseqüència directa de l’ordenança.