Desarticulat un grup criminal especialitzat en el robatori violent de rellotges de gamma alta

En el dispositiu d’aquest dijous, els Mossos d’Esquadra han entrat a diversos domicilis de Barcelona i L’Hospitalet i han detingut 11 integrants d’un grup que actuaven de forma coordinada i amb identitats falses.

Els investigadors creuen que els autors dels robatoris podrien haver venut part dels rellotges a l’estranger.

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona han desarticulat aquest dijous, 18 de juliol de 2019, un grup criminal que es dedicava de manera reiterada i professional a robar de forma violenta rellotges de luxe a la via pública de Barcelona.

La investigació policial, dirigida pel jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, ha culminat avui amb la detenció d’ 11 membres d’aquest grup criminal establert a la ciutat i la pràctica de diverses entrades judicials als domicilis, on s’ha pogut recuperar una gran quantitat de rellotges de luxe d’alt valor econòmic i una important suma de diners en efectiu.

El dispositiu és fruit d’una investigació que es va iniciar el mes novembre de 2018 a partir d’un robatori amb violència que va tenir lloc a Barcelona i en el qual els autors van sostreure a la víctima un rellotge d’alta gamma amb el mètode de l’estrebada. Les primeres investigacions van permetre identificar a tres dels quatre autors. A partir d’aquí, el Grup de Multireincidents de Barcelona va seguir treballant per determinar la vinculació dels lladres amb els diferents robatoris violents de rellotges de luxe que s’estaven produint a Barcelona, identificar els seus autors i demostrar la seva pertinença a un grup criminal.

 La investigació ha conclòs que els autors dels robatoris de rellotges d’alta gamma formaven part d’un grup criminal que actuava de forma reiterada i professional amb l’objectiu d’aconseguir el rellotge de la víctima, majoritàriament turistes amb cert poder adquisitiu. 

Després dels robatoris, els autors intentaven donar sortida als rellotges de manera ràpida al mercat internacional a través d’intermediaris ubicats a l’estranger.

Els autors actuaven amb identitats falses i eren itinerants

Per cometre els robatoris empraven la violència en la majoria dels casos i actuaven a qualsevol hora del dia o la nit, normalment en grup però també en solitari si tenien l’oportunitat. Abans d’assaltar la víctima, li feien un seguiment fins que aquesta arribava a un lloc oportú on cometre el delicte, habitualment un carrer estret o fosc i que els permetés una fugida ràpida. Immediatament corrien cap a un dels nombrosos domicilis que tenien repartits per diferents punts de la ciutat i allà guardaven el rellotge sostret per anar a cercar una nova víctima i seguir robant.

Els autors dels robatoris actuaven amb diferents identitats i de vegades amb documentació falsa. A més a més, la investigació ha determinat que eren itinerants i, un cop havien acumulat gran quantitat de diners a partir de la venda dels rellotges sostrets, viatjaven a altres ciutats europees.