Desarticulada una organització criminal internacional que traficava amb marihuana

Fins a 23 persones han estat detingudes. Quatre dels integrants de l’organització van participar en un segrest d’un home a Sitges el juny de 2017.

Agents dels Mossos d’Esquadra en coordinació amb la Policia d’Hamburg han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana a nivell internacional. El passat dia 24 de gener, 23 persones van ser detingudes, tres de les quals per part de la policia alemanya. Es tracta d’una organització criminal que disposava d’una estructura jeràrquica perfectament definida, on a la cúspide hi havia dues persones de nacionalitat alemanya, que ja estaven sent investigades al seu país d’origen pels mateixos fets, i per sota un conjunt de persones, majoritàriament de nacionalitat espanyola, amb rols diferenciats. L’organització cultivava la marihuana en diferents naus distribuïdes per Barcelona i els seus voltants i la traslladaven a Alemanya en camions per tal de distribuir-la i vendre-la.

Quasi dos anys d’investigació

La investigació va començar el mes de juny de 2016 quan la Unitat d’investigació de Sant Martí va tenir accés a una informació segons la qual el responsable d’uns trasters guardamobles havia localitzat un paquet que contenia marihuana i havia pogut constatar que diverses persones accedien a un dels trasters i realitzaven carregaments freqüents en una furgoneta.

Poc temps després els agents van saber que la policia de la localitat alemanya d’Hamburg havia sol·licitat dur a terme una investigació a Catalunya, especialment a Barcelona ciutat, sobre un grup de persones que estaven sent investigades al seu país per tràfic de marihuana. Les indagacions van concloure que es tractaria de les mateixes persones que s’estaven investigant per tràfic de marihuana.

En el decurs de la investigació els agents van desmuntar quatre plantacions extensives de marihuana, van interceptat 400 kg de marihuana, 627.625 euros en metàl·lic i van detenir diverses persones relacionades amb la trama.

El passat dia 24 de gener es va dur a terme un operatiu policial simultani a Catalunya i Alemanya que va comportar la detenció de 23 persones, de les quals tres a Alemanya per part de la Policia d’Hamburg, amb un total de 15 entrades i escorcolls en diferents pisos, locals i naus industrials de les següents localitats: Barcelona, Castellbisbal, Terrassa, Ripollet, Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat i Martorell. Durant els escorcolls els policies van localitzar 23,27 quilograms de marihuana, 177.475 euros en metàl·lic,  quatre armes de foc, munició per a arma curta, sis vehicles, diversos estris destinats al cultiu, elaboració, empaquetatge i distribució de substàncies estupefaents, aparells de telefonia i altres dispositius electrònics a més de documentació diversa.

Cal destacar la localització de dues naus industrials a l’interior de les quals hi havia 4.100 plantes de marihuana.

Quatre dels detinguts van perpetrar el segrest d’un home a Sitges durat el 2017

La investigació conclou que quatre dels detinguts són els responsables del segrest d’un home a Sitges. Els fets es remunten al 4 de juny de 2017 quan la Unitat Central de Segrestos i Extorsions va tenir coneixement que un veí de Sitges havia estat segrestat i retingut contra la seva voluntat.

La víctima va rebre la trucada d’un home, al qual li tenia llogada una casa a Sitges, i li va comunicar que es personés a la casa perquè havien entrat a robar. Quan s’hi va personar, el llogater li va comunicar que els lladres li havien robat 110 kg de marihuana i el va conduir fins al pàrquing per mostrar-li el lloc pel qual havien accedit el lladres. En aquell moment un grup de persones el va assaltar de forma violenta i el van obligar a entrar en una furgoneta que hi havia estacionada. Els assaltants el van traslladar a una nau industrial, on el van agredir de forma reiterada i molt violenta amb l’objectiu que els  lliurés la marihuana que els havien robat o el seu valor que estimaven en 500.000 euros.

Al cap d’11 hores, la matinada del dia 4 de juny, els segrestadors van alliberar l’home a l’A-2 a l’altura de Collbató, sota l’amenaça que el tornarien a trucar perquè els entregués els diners. La víctima va ser auxiliada per agents policials qui van recollir la denuncia. Fruit de la posterior investigació, agents dels Mossos d’Esquadra van detenir al llogater i a quatre persones més, autors del segrest; una d’elles ja investigada per tràfic de drogues i propietari de la nau industrial on van retenir el segrestat, ubicada a Santa Coloma de Cervelló.

Actualment, de les 23 persones detingudes, 18 ja estan a la presó, entre els quals estan tots els segrestadors. Les cinc persones restants han quedat en llibertat en càrrecs. El cas continua obert i no es descarten més detencions.