Catalunya i Barcelona reforcen la candidatura per ser un dels laboratoris europeus de 5G

Presentació de la iniciativa 5GBarcelona

La iniciativa 5GBarcelona crearà un entorn obert experimental de ciutat per transformar-la en un laboratori metropolità de tecnologia 5G.

Durant aquest any, la Comissió Europea escollirà, dins les següents fases del programa 5GPPP, un nombre reduït de projectes que tindran com a objectiu crear entorns de proves i validació de 5G, i 5GBarcelona vol esdevenir-ne un d’ells.

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat avui l’acord que han signat per tal d’impulsar la iniciativa 5GBarcelona, que ha de convertir la ciutat i Catalunya en un dels hubs d’innovació digital europeus en l’àmbit del 5G. L’acte de presentació ha tingut lloc a la seu d’i2CAT, a Barcelona, i ha comptat amb les intervencions del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, el primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, el director de la Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, i el director de tecnologia i innovació de la fundació i2CAT, Sergi Figuerola.

Amb aquest gran acord es pretén fer de Catalunya un país digital de referència internacional i que Barcelona tingui un paper central en la revolució digital, es consolidi com a hub tecnològic del sud d’Europa i ser un referent en l’ús de tecnologia puntera com és el 5G.

Compromís i inversió en tecnologies digitals

Segons ha explicat Jordi Puigneró, amb la signatura d’aquest acord, la Generalitat ha adoptat tres compromisos bàsics: impulsar el desenvolupament de projectes d’R+D+i en l’àmbit del 5G en el marc del Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades que va aprovar el març de l’any passat; exigir un compromís d’inversió en innovació i recerca en 5G en les futures licitacions de contractes relacionats amb aquesta tecnologia (com ara els de telefonia mòbil) com a condició per a les empreses adjudicatàries; i participar en aquelles convocatòries i iniciatives europees que promouen la recerca i innovació en l’àmbit del 5G i de les seves aplicacions en la societat.

La tecnologia 5G permetrà un canvi tecnològic i la creació d’entorns intel·ligents i indústries avançades al servei dels ciutadans i dels sectors econòmics emergents. El 5G facilitarà l’accés a l’anomenada Internet de les Coses, obrint pas a la generació de nous serveis disruptius en àmbits com el dels vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la Indústria 4.0 i l’accés a serveis remots de ehealth, tot millorant l’experiència d’usuari i donant suport a serveis crítics. El desplegament de 5G portarà una transformació tecnològica de serveis i infraestructures, reduirà la fractura digital i generarà oportunitats per les noves generacions.

Catalunya és una regió de referència pel que fa a la R&D en 5G. Des que la iniciativa 5G PPP,  emmarcada en el programa H2020 de la Comissió Europea, donés el tret de sortida l’any 2014, entitats de recerca instal·lades a Catalunya han obtingut finançament per participar en 22 projectes dels 37 que s’han atorgat. Es tracta d’una xifra molt positiva que referma el lideratge de Catalunya dins l’ecosistema 5G a escala internacional.

5GBarcelona posarà en marxa un Hub digital europeu de 5G, basat en una infraestructura experimental oberta a l’àrea metropolitana que actuarà com a laboratori urbà, ciutadà i tecnològic per a la validació de tecnologies i serveis 5G. Aquest serà un entorn d’innovació oberta basat en la col·laboració entre diferents actors, tant públics com privats, i que generarà sinergies amb l’ecosistema generat pel Mobile World Congress (MWC) i la resta de fires tecnològiques que se celebren a Barcelona. Alhora, també serà un estímul per a l’ecosistema innovador existent a Barcelona i ajudarà a captar inversió estrangera, impulsar start-ups tecnològiques i desenvolupar una indústria al voltant del 5G

Durant aquest any, la Comissió Europea escollirà, dins les següents fases del programa 5G-PPP, un nombre reduït de projectes que tindran com a objectiu crear entorns de proves i validació de 5G, i 5GBarcelona vol esdevenir-ne un d’ells.

Actualment, Barcelona ja està actuant com a banc de proves ciutadanes del nou paradigma 5G a través del projecte 5GCity. Aquest compta amb la participació, entre d’altres, de l’Ajuntament de Barcelona, i2CAT, Betevé i CellNex per desenvolupar un pilot centrat en el desplegament d’una xarxa neutre 5G.

Durant els mesos vinents, els membres fundadors de la iniciativa 5GBarcelona començaran a implementar el pla d’acció que haurà de permetre el desplegament de la infraestructura experimental, identificar aquells verticals als quals donar suport i servei, incorporar altres entitats i empreses que participin de forma conjunta, i implicar una base ciutadana en aquesta iniciativa oberta i estratègica en l’àmbit de Barcelona i Catalunya que permeti convertir el 5GBarcelona en el primer Living Lab 5G d’Europa i del món.