El carrer de Sant Domènec del Call, de Ciutat Vella, passarà a dir-se carrer de Salomó Ben Adret

La proposta, una petició de les comunitats i entitats jueves, ha estat aprovada per unanimitat.

El plenari de Ciutat Vella ha donat llum verda al canvi de nom del carrer de Sant Domènec del Call per carrer de Salomó Ben Adret. La proposta ha estat aprovada per unanimitat i ja s’ha redactat l’informe favorable de la Ponència del Nomenclàtor. Aquest òrgan s’encarregarà ara de tramitar l’expedient.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello ha subratllat “que el carrer recordava un fet infaust, una massacre contra la comunitat jueva i era inacceptable en una ciutat on la comunitat jueva, avui, té una presència important i és molt activa”. Per això, ha destacat que “canviar el nom d’un gran talmudista i juriconsulta del segle XIV és un acte de reparació i reconeixement en un moment on amenaça intolerància, antisemitisme i islamofòbia i noves formes de fascisme a Europa està present. I Barcelona és i es reivindica com una ciutat de pau, diversa, plural i que dona visibilitat a totes les veus silenciades”.

Una decisió que han aplaudit diversos representants de la comunitat jueva, com Jai Anguita, de de la comunitat jueva Bet Shalom de Barcelona, que ha “agraït la unanimitat i consens d’aquesta proposta, que dona visibilitat a la comunitat jueva i que és un acte de reparació i justícia canviar el nom d’un carrer que rememorava la crueltat d’una matança de dones homes i nens jueus”. També s’ha mostrat satisfet pel canvi Daniel Santillo, president de l’Associació Comerciants del Call, que considera que el carrer que recordarà la figura de Ben Adret serà un nou reclam pel teixit de botigues del Call.

A petició de les comunitats jueves

La proposta, una petició de les comunitats i entitats jueves, permetrà substituir l’homenatge al pogrom de 1391 per Salomó Ben Adret, Rabí de Barcelona durant més de quaranta anys, figura cabdal de la història de la cultura catalana medieval i referent de convivència a la ciutat.

Les comunitats i les entitats jueves van adreçar una carta a l’alcaldessa sol·licitant el canvi i agraint la predisposició mostrada pel govern municipal, i en concret el tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, durant l’acte de commemoració de la Kristallnach que es va celebrar el passat 9 de novembre.

En la carta reclamaven, com ja havien fet davant anteriors governs municipals, el canvi de nom d’aquest carrer, el més important del Call, perquè consideren una infàmia que el pogrom de 1391 es perpetuï als carrers de la ciutat i es menystingui la memòria de les víctimes, ciutadans i ciutadanes de Barcelona.

L’actual nom es un recordatori de l’assalt que es va iniciar el cinc d’agost de 1391 i es va allargar fins el 8 d’agost, dia de Sant Domènec, quan durant tres dies es van atacar persones, saquejar i destruir propietats i documents i van ser assassinats tres-cents jueus.