El Besòs i el Maresme estrena uns jardins públics que portaran el nom de Dolors Canals

Es tracta de la urbanització d’un dels darrers espais qualificats de zona verda que quedaven al districte encara sense urbanitzar, situat entre els carrers de Perpinyà i Palerm, i entre Cristòbal de Moura i Pere Moragues.

El barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí, ha celebrat aquest dissabte una festa per l’estrena d’un nou espai públic, que portarà el nom Jardins de Dolors Canals i Farriols.

Es tracta del terreny situat entre els carrers de Perpinyà i Palerm, i entre Cristòbal de Moura i Pere Moragues, llargament reivindicat pel veïnat a través de la taula de convivència del Pla Comunitari, que ha estat urbanitzat amb l’objectiu que esdevingui un nou espai ciutadà i en el qual les entitats cíviques i culturals de la zona podran organitzar i celebrar activitats de tota mena. Un nou punt de trobada ciutadana, amb verd i jocs infantils, guanyat per a l’ús públic, ja que rescata un dels darrers solars que quedaven al districte de Sant Martí amb qualificació urbanística de zona verda i encara pendents d’urbanització.

El nom escollit per aquest nou espai vol retre homenatge a una científica singular barcelonina (1913-2010) pionera en la posada en marxa de projectes educatius per a infants dels 0 als 3 anys. Metgessa, biòloga i pedagoga de formació, els seus principals estudis científics se centren en la importància del tracte rebut en la primera infància en el desenvolupament de les persones.

El nou espai disposa de 8 illetes discontínues a on s’hi ha plantat diferents espècies arbustives. El paviment fora d’aquets parterres és de formigó de colors, combinat amb altres trams de paviment de cautxú també de diferents colors que se situen a l’àrea dels jocs infantils. En aquesta zona de jocs s’han instal•lat aparells com un spinner, un carrusel per cadira de rodes, un tobogan amb escala, i un gronxador niu. També ha quedat reservada una àrea de joc lliure amb paviment de cautxú.

Pel que fa a la urbanització pròpiament, la zona de jardí incorpora nou mobiliari urbà: bàculs d’il•luminació pública, bancs, papereres, senyalització vertical i també una font pública de beure d’acer inoxidable.

El projecte de reforma ha suposat una inversió final amb l’IVA inclòs de 560.000 euros.

Actuacions de millora a l’escola
Les entitats del barri han participat activament en la celebració d’una gran festa amb cercavila de gegants, amb animació, i amb el suport dels grallers i ballada gegantera. També s’hi ha implicat activament la comunitat educativa de l’escola d’educació infantil i primària Concepción Arenal ja que aquest nou espai públic té un accés directe des del pati. De fet, a l’escola, situada al número 240 del carrer Cristòbal de Moura, també se li ha fet darrerament una intervenció de millora general que inclou l’ampliació del pati i l’adaptació de la zona d’accés a les necessitats del centre, fent-la més ampla i transparent, i instal•lant-hi una porta d’entrada a partir d’un pòrtic situat davant de la zona de secretaria i recepció de l’escola. Les actuacions inclouen a més a més reformes per eliminar barreres arquitectòniques, actuacions als lavabos, als passadissos, en elements com portes i baranes interiors i exteriors. S’han fet obres també a la coberta, a les façanes, i en els murs de tanca.