Barcelona tindrà 6 noves Escoles de Salut per a la gent gran

Quan acabi l’any hi haurà en funcionament 18 iniciatives d’aquest tipus, que ofereixen coneixements, pautes saludables i un espai de relació social a prop de 600 persones cada any.

Barcelona posarà en marxa aquest any 6 noves Escoles de Salut per a la gent gran, amb la qual cosa passaran a ser un total de 18. Aquestes iniciatives tenen per objectiu disminuir l’aïllament social entre la gent gran, fent que cada trobada sigui una oportunitat de relacionar-se per a les persones que hi participen, i que a més obtinguin coneixements i habilitats en diferents àmbits, com són: la cura de la pròpia salut, la gestió de les emocions, la prevenció dels accidents, l’activitat física, la millora en l’ús dels medicaments, la seguretat i autoprotecció a la llar i al carrer o l’alimentació saludable i la memòria.

Actualment, estan en funcionament en les zones de la Barceloneta, Sant Andreu, Vallcarca, Poblenou, Casc Antic, Bon Pastor, Besòs i Maresme, Guineueta, Verneda i la Pau I, Roquetes i Verdum. Les noves escoles estaran ubicades a les zones La Marina, Sant Genís dels Agudells, el Turó de la Peira, Gòtic, Trinitat Nova i Verneda i La Pau II. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) destina al voltant de 30.000 euros anuals al programa, tot i que també fa acompanyament tècnic, dotació de docents i l’avaluació tècnica dels tallers, entre altres.

Servei a 600 persones anuals

Les Escoles de Salut per a la Gent Gran tenen una participació d’unes 30 persones de mitjana a cada barri, per la qual cosa s’acabarà l’any amb unes 600 persones inscrites a tota Barcelona. Programen unes 18 sessions per curs, que se celebren amb periodicitat setmanal, i acostumen a finalitzar a l’estiu amb una convocatòria especial per a celebrar el final de curs.

Les persones participants són principalment dones de més de 65 anys, tot i que en alguna ocasió també hi han participat persones de més de 90 anys. La majoria dels espais on es fan els cursets estan adaptats per a participants amb necessitats específiques de mobilitat i es faciliten equips d’àudio per a garantir que les persones assistents puguin seguir la sessió. Entre les activitats innovadores que han incorporat darrerament hi ha sessions sobre salut emocional, informació sobre els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) i l’augment d’activitats intergeneracionals, entre d’altres.