Barcelona perd quatre punts en competitivitat global

La Ciutat Comtal despunta com a ciutat innovadora i ecosistema d’emprenedoria digital.

Segons l’Informe Observatori Barcelona 2017, que realitza l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, la Ciutat Comtal està entre les 25 primeres ciutats del món en competitivitat global, perdent així quatre posicions vers el mateix estudi de 2016. L’informe recull les dades de 2016 i les estimades de 2017, pel que no contempla les conseqüències d’incertesa política dels últims mesos de l’any passat.

L’estudi reflecteix com Barcelona puja al 5è lloc com a ciutat més innovadora d’Europa i 13a del món, i es manté com a 5a ciutat europea en producció acadèmica científica. Pel que fa al posicionament econòmic i empresarial, la ciutat manté una bona posició a nivell internacional i europeu a la majoria d’indicadors recollits a l’informe.

Així mateix, destaca pel seu esperit emprenedor i per les oportunitats de negoci que ofereix, amb una taxa d’activitat emprenedora (TEA) en augment, que se situa en el 7% a la província de Barcelona el 2016, per sobre de les d’Alemanya, Finlàndia o Itàlia, però per sota de la mitjana de la Unió Europea (8’1 %). I es posiciona com a la 9a ciutat europea en el suport a l’emprenedoria digital entre les seixanta principals ciutats europees, segons l’European Digital City Index 2016.

Pel que fa al món laboral, la ciutat ha creat ocupació neta per tercer any consecutiu i registra un descens interanual rellevant de la població aturada, tot i que la taxa d’atur segueix superant la mitjana europea i la taxa d’ocupació a Catalunya es manté per sota de la mitjana europea per vuitè any consecutiu.

Pel que fa a la qualitat de vida, els índex segueixen sent alts. Barcelona també és considerada la 13a ciutat més segura del món, segons The Safe Cities Index 2016 ―rànquing on millora dues posicions respecte de l’any anterior―, i la 4a en l’àmbit de l’esport, segons el Ranking of Sports Cities 2016.

El sector turístic continua sent un dels motors de l’activitat econòmica de la ciutat. Amb una evolució favorable, el 2016 Barcelona es troba molt ben posicionada com a ciutat líder d’atracció de turisme, tant a escala europea com mundial.

Els indicadors i estimacions per al conjunt de l’any 2017, encara per tancar, preveuen un creixement del PIB català del 3’1%, segons estimacions de la Cambra de Barcelona, malgrat que en la segona part de l’any es detecten símptomes de desacceleració en un clima d’incertesa que poden afectar aquestes perspectives.