Barcelona oferirà 92 habitatges prefabricats de lloguer social per a 250 persones durant el 2018

Els primers habitatges estaran situats als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí.

Durant el 2018, Barcelona construirà un total de 92 allotjaments prefabricats (21 individuals i 71 dobles) per a prop de 250 persones. Aquestes promocions s’aixecaran en tres solars municipals, dels districtes que concentren un major problema de gentrificació: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, tot i que la previsió és que s’estenguin progressivament a solars de tots els districtes de la ciutat. Els llogaters hi podran viure fins a sis anys dins d’aquests habitatges. Aquesta primera prova pilot tindrà un pressupost de 5,3 milions d’euros.

El projecte s’emmarca dins del programa d’Allotjaments de PROximitat Provisionals (APROP), una nova iniciativa dissenyada per reforçar el Pla pel Dret a l’Habitatge i que ha de servir per donar una resposta més àgil a les necessitats d’habitatge públic de Barcelona. El programa no substitueix les promocions que ja estan previstes i que suposen que a finals de mandat hi hagi un total de 4.000 habitatges fets o en procés, sinó que complementen l’esforç municipal que s’està fent per donar resposta a un dels principals reptes que afronta actualment la ciutat de Barcelona: l’habitatge.

L’Ajuntament ha notificat que mentre la construcció d’un habitatge públic es tarda entre sis i set anys, amb la construcció d’aquests habitatges prefabricats aquest temps es redueix a uns nou mesos, i això permet oferir una resposta temporal fins que les noves promocions entrin en servei.

Habitatges transportables

Un altre dels avantatges d’aquestes vivendes temporals és que són transportables, i això permet mobilitzar una sèrie de solars que actualment estan buits, a l’espera de construir els equipaments pels quals estan reservats, i que en cap cas seran substituïts. És a dir, la nova mesura és un complement a allò que ja està dissenyat o en marxa, però que per motius legals i burocràtics no pot entrar en servei amb tota l’agilitat que requeriria la situació de la ciutat.

Les noves solucions habitacionals arriben a la capital catalana després de l’anàlisi detallat de projectes similars que funcionen des de fa anys a d’altres grans ciutats com Àmsterdam, Copenhaguen o Vancouver.