Barcelona obre Maria Feixa, el primer centre municipal d’allotjament per a joves sense llar

En total disposa de 21 places d’acolliment temporal per un període màxim d’un any, tot i que el termini és ampliable.

La ciutat de Barcelona disposa des d’aquesta setmana d’un nou centre d’acolliment temporal per a joves sense llar. El recurs, batejat com Maria Feixa en honor a la dona que va donar les instal·lacions a l’entitat que les gestiona, acollirà específicament joves d’entre 18 i 21 anys, ampliable fins a 25 anys, que es trobin en una situació d’exclusió i greu vulnerabilitat que hagin estat derivats des d’altres recursos de la xarxa d’atenció a persones vulnerables i sense llar de la ciutat de Barcelona.

En total disposa de 21 places d’acolliment temporal per un període màxim d’un any, tot i que el termini és ampliable en funció de les opcions que hi hagi disponibles en cada moment. L’objectiu que s’ha fixat l’equipament és donar suport i seguiment socioeducatiu als i les joves residents, a fi de preparar-los per viure de manera autònoma i responsable; proporcionar-los els mitjans, recursos formatius i pautes de conducta necessàries per tal d’aconseguir la màxima autonomia en l’àmbit laboral i relacional; contribuir perquè adquireixen hàbits de salut i d’alimentació normalitzats i saludables; així com afavorir la seva integració en l’entorn a partir del desenvolupament de les seves capacitats i d’un pla de treball que permeti establir i millorar l’estabilitat física i emocional de cadascuna d’aquestes persones. De fet, aquest servei es considera com un recurs de continuïtat en la intervenció social ja iniciada en d’altres recursos i, per tant, s’hi accedirà a partir d’una derivació professional prèvia.

L’equipament estarà gestionat per la Fundació APIP-ACAM (Associació per la Promoció i la Inserció Professional – Associació Cívica d’Ajuda Mútua), una entitat amb una llarga trajectòria en la intervenció amb persones en situació de sense llar i també amb el col•lectiu de joves. L’entitat disposava de les instal·lacions ubicades al carrer Duana i, per fer possible el programa, l’Ajuntament ha assignat un pressupost de 652.000 euros anuals. En total hi treballaran 13 persones i es cobriran els serveis d’allotjament, alimentació, higiene, atenció socioeducativa i inserció laboral. Amb l’obertura d’aquestes instal·lacions l’Ajuntament disposarà d’un total de 1.182 places d’allotjament nocturn, que formen part de les més de 2.000 que hi ha a la ciutat gestionades per la XAPSLL.