Barcelona comença a omplir-se de neu

Fotografia: Lovelybones @CalixtayMelibea

L’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’Emergència Municipal per a Neu i Gel en fase d’alerta per nevades.

Molts dels carrers de Barcelona comencen a omplir-se de neu. A primera hora del matí podíem veure el Tibidabo, la costa i en algunes cotes altes, com la Vall d’Hebrón amb neu, però a hores d’ara ja s’hi pot trobar neu en molts dels indrets de la ciutat. No es preveu que nevi fort, sinó més aviat s’espera que sigui lleu.

Tot i això,  l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’Emergència Municipal per a Neu i Gel en fase d’alerta per nevades, davant la previsió meteorològica que indica que hi pot haver precipitacions en forma de neu en cotes altes de la ciutat.

En total, a Barcelona hi ha 105 contenidors de sal repartits per la ciutat des del principi de l’hivern – per a l’ús de veïns i particulars – i 655 tones emmagatzemades – per a l’ús dels professionals municipals-. Els contenidors de sal es troben a la zona alta de la ciutat (als districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), els barris de muntanya i els centres sanitaris. Cada contenidor té uns 700 kg de sal, i en total hi ha més de 72 tones de sal distribuïdes en indrets estratègics de la ciutat. Aquests contenidors estan a disposició dels veïns.

A més de la disponibilitat de sal per evitar l’acumulació de neu i glaç, el Pla d’Actuació d’Emergència Municipal per Neu i Gel preveu la mobilització dels recursos de l’àrea d’Ecologia Urbana – Medi Ambient i Serveis Urbans:

– 24 vehicles equipats amb pala llevaneus i escampador de sal – amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 44 persones per torn – En cas de necessitat, tots els equips de baldeig i fins i tot alguns d´escombrada es poden reconvertir en equips manuals per escampar sal.

– 8 vehicles equipats amb pala llevaneus amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 16 persones per torn.

– 8 punts d´emmagatzematge de sal.

Consells bàsics

Es recomana a la ciutadania, en cas que nevi, evitar l´ús del vehicle particular, en la mesura del possible, i utilitzar el transport públic subterrani. Especialment, es recomana evitar circular per les carreteres que travessen la serra de Collserola.

Si s´ha de sortir de casa s´aconsella fer servir roba i calçat adequats pel mal temps i la neu.

Com a actuacions preventives i de cura dels edificis i les comunitats de veïns, l´Ajuntament recomana no mullar els carrers per evitar la formació de plaques de gel, i no llençar neu acumulada als terrats, terrasses i balcons -en cas que n´hi hagi- cap a la via pública.

Per a més informació, es pot consultar els telèfons 010, 012, la web municipal i les xarxes socials.