Barcelona ciutat d’acollida: en 15 dies s’atenen 465 immigrants que van creuar l’Estret en pastera

Un total de 267 persones han estat allotjades en els dos equipaments municipals habilitats per fer front aquesta situació i que estan gestionats per Creu Roja.

El dispositiu d’emergència conjunt entre la Creu Roja i l’Ajuntament de Barcelona ha atès durant les dues últimes setmanes un total de 465 persones migrants provinents de les costes d’Andalusia que han creuat recentment la zona de l’estret de Gibraltar en pastera. La gran majoria són originàries de l’Àfrica subsahariana, de països com Costa d’Ivori, Guinea Conakry, Gàmbia, Camerun, Libèria o Sierra Lione.

D’entre les 465 persones, un total de 267 han estat allotjades en els dos equipaments municipals cedits temporalment a la Creu Roja, que sumen 172 places. El dispositiu d’acollida està pensat per fer una primera atenció d’emergència i oferir una cobertura sanitària, suport psicosocial, orientació legal i manutenció. Aquestes places se sumen el centenar de places d’acollida de curta estada per a migrants que la Creu Roja disposa regularment a la ciutat.

En l’atenció es mira de prioritzar l’acollida d’aquestes persones en situació d’alta vulnerabilitat que presenten un major risc, com són menors, dones o persones malaltes. Un altre aspecte clau pel que s’està vetllant és el treball preventiu en la comunitat, per tal de garantir la convivència amb els veïns i veïnes.

El dispositiu d’emergència

L’equip humà del dispositiu d’acollida d’emergència el formen unes 200 persones entre personal laboral i voluntariat de la Creu Roja i se centra fonamentalment en la redistribució de les persones que arriben en els centres habilitats per tal de garantir-los un lloc on dormir, l’orientació bàsica social i de l’entorn, l’habilitació d’espais per a la higiene personal, la distribució d’aliments en cinc àpats diaris, l’atenció social, la realització d’activitats d’oci o el trasllat a centres hospitalaris en cas que sigui necessari.

Preveient l’arribada sostinguda de persones migrants procedents del sud en les properes setmanes, l’Ajuntament, la Creu Roja i la Generalitat de Catalunya continuen treballant en la recerca d’altres espais on poder fer l’acollida amb les condicions necessàries.

Els equipaments municipals

El passat 17 de juny es va obrir el CANE, el Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències, amb capacitat per 72 persones, per un període inicial de dues setmanes, fins al 30 de juny. Davant la previsió que l’arribada de persones migrades sigui sostinguda durant l’estiu, l’Ajuntament de Barcelona i la Creu Roja han decidit prorrogar l’acord i mantenir aquest centre obert durant els mesos de juliol i agost.

D’altra banda, el CUESB, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, ha obert 100 places per a l’allotjament d’urgència d’aquestes persones. Els equipaments que s’estan buscant serviran perquè un cop superada aquesta primera fase de l’acollida, el CUESB pugui seguir disponible per complir amb el paper d’equipament d’emergència que té assignat.