Barcelona actualitza el model d’escola bressol amb horaris més flexibles

El curs 2018-2019 es farà una prova pilot a la nova escola bressol Aurora, oferint per primera vegada grups amb horaris de matí i grups de tarda.

L’Ajuntament de Barcelona flexibilitzarà l’horari de les escoles bressol. Així, el curs 2018-2019 es farà una prova pilot a la nova escola bressol municipal Aurora, al Raval, amb la què s’oferirà per primera vegada grups amb horaris diferents, grups de matí des de les 9h i grups de tarda fins a les 19h, per tal de facilitar la conciliació laboral i familiar de les famílies.

Aquest model s’anirà implantant en els nous centres que s’obrin en els propers anys, i s’estudiarà com implantar-ho també progressivament en la resta dels 98 centres públics d’educació infantil de la ciutat, en funció de les necessitats socials i realitats dels diferents barris de la ciutat. Per tal de copsar com valoren les famílies el servei de les EBM, en el període de preinscripció per al curs 2018-2019, es passarà un qüestionari als pares que matriculin als seus fills en una escola bressol municipal en el qual també es demanarà les necessitats horàries de les famílies per conèixer si són horaris fora dels habituals.

A més, de l’horari també hi hauran altres canvis com que s’obrirà un nou espai socioeducatiu on les famílies amb infants en situació de vulnerabilitat i risc social rebran tant el suport de professionals de l’àmbit docent com dels serveis socials; obrir espais de les escoles bressol a les famílies i al veïnat en horari en què no estigui obert com a centre educatiu; o bé, en els barris amb una major presència de població vulnerable, els centres disposaran d’un professional que acompanyarà infants i famílies fora de l’horari lectiu en aquests espais obert.

Menys alumnes a les aules

Igualment, al setembre de 2018 es començaran a reduir el nombre d’alumnes per aula a 18 escoles bressol municipals dels barris prioritaris on es desenvolupa el Pla de Barris: Raval Sud, Gòtic Sud, La Marina, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Sant Genís, Teixonera, Besós-Maresme, Trinitat Nova, Roquetes, Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana. De les 18 EBM, en 9 es reduirà el nombre d’infants per grup, en altres 8 s’incrementarà la plantilla mantenint el nombre d’infants per grup, i a una s’incrementarà les hores d’atenció dels professionals, mantenint el nombre d’infants per grup.

Així, d’unes ràtios de 8 infants a grups de lactants (P0), 13 infants a grups de caminants (P1) i 20 infants a grups de grans (P3) es passarà a 7 infants a lactants, 11 infants a caminants, i 18 infants a grans. En aquelles escoles bressol municipals que tot i estar situades a zones del Pla de Barris o zones amb alt percentatge de famílies en risc d’exclusió social, no es pot reduir el nombre de places, s’ampliarà el personal educatiu.

En aquests mateixos territoris, també s’incrementaran les hores de suport als infants incorporant educadores de serveis socials perquè facilitin l’atenció als nens i nenes en les mateixes escoles i s’ampliarà l’horari de suport als infants amb necessitats educatives especials (infants diagnosticats amb TDAH, infants en risc, refugiats…).