Arrestat un home per estafar 122.000€ a compradors d’habitatges

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sants-Montjuic han informat avui de la detenció d’un home, de 45 anys i nacionalitat espanyola, com a presumpte autor de quatre delictes d’estafa i quatre de falsificació documental. El detingut és el responsable d’una immobiliària de Barcelona i per cometre les estafes es feia passar per advocat. També ha estat detinguda la seva còmplice, una dona de 37 anys i de nacionalitat espanyola, que es feia passar per la propietària dels pisos durant l’estafa. Fins al moment hi ha cinc víctimes acreditades i el valor dels diners estafats ascendeix a 122.000 euros.

Després de la detenció, el passat dia 17 de maig, el detingut va passar a disposició judicial i el jutge ha decretat la llibertat amb càrrecs.

Venda de pisos buits o amb els propietaris difunts

La investigació es va iniciar arran d’una denúncia d’una persona que va manifestar que l’havien estafat en la compra d’un pis al barri de Sants de Barcelona. Les indagacions policials van conduir els agents a constatar que el modus operandi consistia en posar a la venda un immoble del qual els estafadors disposaven d’informació prèvia, i que generalment eren pisos buits, o bé, ocupats amb els legítims propietaris difunts.

El moment de l’estafa es produïa quan es signaven les arres. A l’acte s’hi presentava una persona que simulava ser la propietària del pis juntament amb el seu advocat. Portava un document falsificat a nom de la legítima propietària, que ja estava morta. La investigació ha posat en relleu que si la compra – venda es feia a través d’immobiliàries, aquestes no tenien coneixement que al darrere hi havia una activitat delictiva.

Aquesta posada en escena, on aparentment tots els elements generaven la confiança necessària per a fer una operació d’aquestes característiques, comportava que la persona interessada en adquirir l’habitatge efectués la paga i senyal per assegurar-se’n la seva adquisició.

Es donava el cas que algunes de les víctimes fins i tot  havien pres mesures de seguretat abans de dur a terme la transacció: demanaven informació de la finca al Registre de la Propietat per assegurar-se que no hi havia cap qüestió que grinyolés. El fet que la documentació fos falsificada i concordés amb la titularitat de la persona difunta, que n’era la legítima propietària, no feia aixecar cap sospita i era molt difícil de detectar fins que ja no era massa tard.

La majoria de les víctimes no detectaven que havien estat estafades fins al moment de l’escriptura pública, ja que els estafadors òbviament no compareixien a aquest acte i, en conseqüència, mai no s’acabava duent a terme.