Aquest dimarts al vespre baixen les temperatures i s’espera pluja i vent a la ciutat

Per aquest dimarts a la nit i dimecres s’esperen pluges i fortes ratxes de vent, superiors a 60 km/h – 70 km/h, en alguns punts de la ciutat. El motiu d’aquest canvi de temps és l’entrada d’una borrasca que afectarà a la part central i nord-est de Catalunya.

Alertes activades

Aquesta mateixa tarda, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’Alerta el pla d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, per la intensitat i acumulació de pluja que es produirà a partir d’aquest vespre i les posteriors incidències que es poden produir en zones urbanes del litoral i prelitoral. Amb el pas de les hores també afectarà al Pirineu i Prepirineu per l’increment del cabal de rius i rieres.

Al mateix temps, també s’ha activat la pre-alerta VENTCAT ja que els xàfecs previstos aniran acompanyats de fortes ratxes de vent. El vent ja és actiu des del migdia a la zona del Pirineu i s’anirà estenent al terç est de Catalunya fins demà al migdia. Demà a la tarda afectarà a la zona de Terres de l’Ebre. Els llindars que es poden superar son 72 km/h al litoral i prelitoral de Catalunya, Girona i Catalunya Central, 90 km/h a la zona del Pirineu i pre-Pirineu i 125 km/h Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià.

Episodi de fort onatge

La propera matinada i fins demà al migdia tot el litoral català es veurà afectat pel fort onatge degut al vent de component entre sud i sud-est i per tant perpendicular a la costa. Aquesta nit i matinada les onades podran superar és el de 2,5 metres (maregassa). Demà al matí i fins al migdia les onades podran ser superior als 4 metres (mar brava) al litoral de l’Alt Empordà, Baix Empordà, La Selva, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat. A partir de la tarda el llindar es torna a situar en els 2,5 m i progressivament l’onatge anirà reduint la seva afectació a la part nord fins al dijous al matí.

Prendre precaucions

Per aquest motiu, cal prendre precaucions, sobretot per les fortes ratxes de vent a la ciutat. A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire.

Cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

A més, es recomana molta precaució a la ciutadania en la mobilitat a les carreteres i carrers de les ciutats més afectades, especialment a prop de rieres i rius, passos soterrats i zones inundables. De la mateixa manera cal extremar les precaucions en les activitats marítimes i en els passejos propers a la costa. No travesseu zones d’acumulació d’aigua, ni a peu ni amb vehicle, perquè la fondària pot ser superior a l’aparent i la corrent us pot arrossegar.

En cas d’emergència, cal trucar al 112.