Ada Colau proposa posar fi al dièsel, eliminar el plàstic d’un sol ús i limitar els vols

Acabar amb el dièsel, apostar per les renovables, eliminar l’ús del plàstic d’un sol ús i limitar els vols, especialment d’aquells trajectes curts que tenen alternativa per tren. Aquestes són les propostes que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha plantejat a la cimera mundial de grans ciutats que des de dimecres es troben reunides a Copenhagen per tractar sobre l’emergència climàtica. 

  • Fi del dièsel. L’alcaldessa ha demanat una data límit clar i ràpid per acabar amb el dièsel.
  • Eliminació del plàstic d’un sol ús. “Estem enverinant el mar”, ha dit Colau, que també aposta per l’eliminació de l’embalatge d’aliments amb plàstic.
  • Limitació de vols. “Sembla que sigui tabú dir-ho”, ha manifestat l’alcaldessa, que ha assenyalat especialment els vols de trajectes curts que tenen alternativa amb tren.
  • Canvi la indústria agroalimentària. “L’actual model no és sostenible”, ha conclòs.

Aquest divendres ha tancat a Copenhagen la cimera més important de ciutats a l’entorn l’emergència climàtica, una trobada que ha reunit prop d’un centenar d’alcaldes i alcaldesses a través de la xarxa C40. Les ciutats han assumit com a pròpies les tesis del Global New Green Deal, fent un reconeixement de l’emergència climàtica i assumint un rol protagonista per ser part de la solució, reclamant també als Estats més recursos i competències. “Assumir el New Green Deal és un pas endavant, perquè vol dir que reconeixem que cal canviar el model productiu i econòmic”, ha dit Colau, que ha estat acompanya en aquesta trobada per Janet Sanz, tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

La cimera de Copenhagen ha donat el vistiplau a 2 declaracions:

 

A més, les ciutats s’han adherit a la Global New Green Deal, fent un reconeixement explícit de l’emergència climàtica:

 

Barcelona ja ha iniciat el procés participatiu de la declaració de l’emergència climàtica a partir del proper mes de gener, quan es posarà en marxa una de les principals mesures: la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions, que suposarà posar fre a la circulació dels vehicles més contaminants, una mesura treballada conjuntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat. Ada Colau ha defensat l’aposta de Barcelona per decretar l’emergència climàtica a partir de gener, amb propostes i accions concretes i després d’un debat i procés participatiu.