Activat el Pla d’Actuació d’Emergència Municipal per neu i gel en fase d’alerta

Les previsions meteorològiques apunten que pot haver-hi precipitacions en forma de neu en cotes altes de la ciutat.

Davant la previsió meteorològica que indica que hi pot haver precipitacions en forma de neu en cotes altes de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’Actuació d’Emergència Municipal per nei i gel en fase d’alerta.

Els equips d’Ecologia Urbana, Medi Ambient i Serveis Urbans estan activats i preparats per actuar en cas que sigui necessari, per escampar sal i retirar neu en cas que agafi al carrer i carreteres.

En total, a Barcelona hi ha 113 contenidors de sal repartits per la ciutat des del principi de l’hivern, per a l’ús de veïnat i 700 tones emmagatzemades, per a l’ús dels serveis municipals en cas que sigui necessari. Els contenidors de sal es troben a la zona alta de la ciutat (als districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), els barris de muntanya i els centres sanitaris. Cada contenidor té uns 700 kg de sal, i en total hi ha més de 72 tones de sal distribuïdes en indrets estratègics de la ciutat.

A més de la disponibilitat de sal per evitar l’acumulació de neu i glaç, el Pla d’Actuació d’Emergència Municipal per Neu i Gel preveu la mobilització de recursos municipals específics perquè estiguin preparats si cal intervenció:

  • 21 vehicles equipats amb pala llevaneus i escampador de sal, amb 2 operaris cadascun i amb el personal necessari per a garantir els solapament dels torns. En cas de necessitat, tots els equips de baldeig i fins i tot alguns d’escombrada també es poden reconvertir en equips manuals per escampar sal.
  • 8 vehicles equipats amb pala llevaneus amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 16 persones per torn.
  • 8 punts d’emmagatzematge de sal.

Addicionalment, els equips de Bombers de Barcelona i Guàrdia Urbana estan preparats per activar-se en cas que sigui necessari.

 

Consells bàsics en cas de nevades a la ciutat

Des de l´Ajuntament es recomana a la ciutadania, en cas de nevada, evitar l’ús del vehicle privat i utilitzar el transport públic subterrani. Especialment, es recomana no circular per les carreteres que travessen la serra de Collserola i en tot cas es demana molta precaució a l’hora de conduir.

Si s’ha de sortir de casa s´aconsella fer servir roba i calçat adequats pel mal temps i la neu.

Com a actuacions preventives i de cura dels edificis i les comunitats de veïns i veïnes, l´Ajuntament recomana no mullar els carrers per evitar la formació de plaques de gel, i no llençar la neu acumulada als terrats, terrasses i balcons cap a la via pública.