Investigadors de l’Hospital Clínic – IDIBAPS descobreixen com funciona el genoma de la leucèmia més comuna

Això permetrà desenvolupar nous tractaments molt més específics i eficaços.

Un grup d’investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han descrit en un estudi com funcionen les cèl·lules de la leucèmia limfàtica crònica, el tipus més freqüent de leucèmia. L’estudi, publicat a la revista ‘Nature Medicine’ aquest dilluns, permetrà desenvolupar nous tractaments contra aquest tipus de càncer.

Els investigadors de l’IDIBAPS, el centre de recerca vinculat a l’Hospital Clínic de Barcelona, han estat més de cinc anys investigant la malaltia per tal de poder fer aquest avenç, un descobriment sense precedents. Fins el moment, els estudis sobre la leucèmia s’havien caracteritzat per analitzar una sola capa d’informació del genoma, el que no aportava una visió global de les seves funcions. En aquest estudi, per primera vegada, s’expliquen les diferents capes d’informació molecular que incideixen en el genoma, un fet que aporta una visió global del seu funcionament. A més, s’ha creat un mapa detallat i en alta resolució que permet comparar les cèl·lules sanes amb les d’una persona que pateix aquesta malaltia, i així identificar les regions on es produeixen canvis.

Tres famílies de proteïnes generen la leucèmia

Els investigadors, al fer la comparació de les cèl·lules sanes amb les de la leucèmia, han trobat 500 alteracions en la funció del genoma, i totes elles tenien un denominador comú: tres famílies de proteïnes que són les que desencadenen totes aquestes alteracions. I són a aquestes les que es dirigiran els nous tractaments de la malaltia.

Gràcies a aquest avenç es podran obtenir tractaments molt més específics i eficaços contra la leucèmia.