El Plenari del Consell Municipal mostra el seu compromís amb el dret de vot per a totes les persones amb discapacitat

L’Ajuntament de Barcelona recolza d’aquesta manera la supressió de les limitacions del dret de vot que tenien unes 2.500 persones a la ciutat.

El Plenari del Consell Municipal ha mostrat aquest divendres el seu compromís amb el dret de vot per a totes les persones amb discapacitat. Ho ha fet a través de l’aprovació d’una declaració institucional en la qual s’ha expressat la voluntat de treballar conjuntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i les mateixes entitats del sector de la discapacitat perquè els futurs processos electorals garanteixin els mecanismes i mitjans de suport necessaris per garantir el dret de vot i l’accessibilitat del procés electoral per a totes les persones amb discapacitat, ja sigui al material electoral, les meses o les paperetes. L’Ajuntament de Barcelona es compromet igualment a traslladar aquesta declaració institucional a l’Oficina del Cens Electoral, a la Junta Electoral Central, a la Generalitat de Catalunya i als partits polítics amb representació parlamentària.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com representants de tots els grups polítics han rebut després del Consell Plenari representants de les entitats socials implicades en aquesta demanda històrica per remarcar-los el seu suport. De fet, la vulneració del dret fonamental al vot d’aquestes persones ha estat denunciada en reiterades ocasions tant pel Comitè dels drets de les persones amb discapacitat de Nacions unides, com per les entitats de Dincat, Federació Salut Mental Catalunya, Federació Veus, l’Il•lustre Col•legi de l’Advocacia de Barcelona i el Síndic de Greuges, així com en diferents iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona.

La declaració institucional s’ha aprovat després que el Senat de l’Estat espanyol aprovés el passat 21 de novembre la modificació de la Llei 5/1985 del Règim Electoral General, suprimint així les limitacions del dret de vot i restaurant-lo per a totes aquelles persones que per motiu de discapacitat s’havien vist privades del mateix per sentència judicial. Espanya s’ha convertit així en el vuitè país de la Unió Europea que no aplica cap restricció per raó de discapacitat a l’hora de votar, després d’Àustria, Croàcia, Holanda, Itàlia, Letònia, Suècia i Regne Unit. S’estima que aquesta modificació afecta unes 100.000 persones a nivell estatal i unes 2.500 a la ciutat de Barcelona.

El text mostra la seva satisfacció per la modificació per unanimitat d’aquesta Llei del Règim Electoral General i precisa que aquest compromís afecta qualsevol persona amb discapacitat intel•lectual, problemes de salut mental, discapacitat auditiva, discapacitat física o discapacitat visual per tal que puguin fer efectiu el dret de vot actiu, conscient, lliure i voluntari. A més a més, expressa que l’IMPD farà efectives totes les accions que calgui per fer efectiva aquesta mesura a les properes eleccions i afegeix que l’Ajuntament inclourà en les seves campanyes informatives relatives a les diferents conteses electoral aquesta informació relativa al dret de sufragi actiu de les persones amb discapacitat i insta a la Generalitat de Catalunya a que també ho faci extensible. L’objectiu de tot plegat és promoure la no discriminació per aquets motiu.

La resta de declaracions institucionals aprovades en el Consell Plenari han estat les següents:

– Exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades. Igualment es rebutja rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i exigeix la retirada de les acusacions relatives a uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l’escarment. A més a més, denuncia la manca de separació de poders a l’Estat i la manipulació per crear un relat que es basa en una violència que no va existir mai.

– Rebuig i condemna a qualsevol forma de violència masclista. Amb motiu el 25 de novembre del dia contra la violència envers les dones, el Consell Municipal encoratja a tota la societat a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència, a vetllar pel compliment dels protocols d’atenció a les dones víctimes de violència masclista i a impulsar campanyes de sensibilització, prevenció i informació a tota la ciutadania.

– Suport al Govern d’Espanya per iniciar els tràmits perquè la UNESCO reconegui el feminisme com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El Ple s’uneix d’aquesta manera a la petició per iniciar els tràmits i fa arribar aquesta declaració al Parlament, la Generalitat de Catalunya, el Congrés dels Diputats i el Govern.

– Suport a Óscar Reina, portaveu nacional del Sindicato Andaluz de Trabajadores. La declaració mostra el suport i solidaritat amb totes i tots els imputats d’Andalusia per defensar drets laboral i polítics i denuncia públicament la flagrant violació de drets humans i sindicals que pretenen castigar la dissidència.