Nou Barris impulsa el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per avinguda dels Quinze

El Plenari del Consell de Districte aprova una proposició que acorda elevar a la Ponència del Nomenclàtor el canvi de nomenclatura amb els vots del Govern municipal, ERC i Grup Municipal Demòcrata.

Barcelona inicia el procés per canviar el nom de l’avinguda de Borbó per avinguda dels Quinze. Així ho va acordar el Consell Plenari del Districte aquest dijous amb l’aprovació d’una proposició promoguda per BComú i ERC, amb el suport del Grup Municipal Demòcrata, per tal que la Ponència del Nomenclàtor iniciï el tràmit de canvi de denominació.

La iniciativa dona resposta a una reivindicació conjunta de les entitats memorialistes i els col·lectius veïnals agrupats en la Taula Unitària per la República de Nou Barris i en l’Associació de Veïnes i Veïns de Torre Llobeta-Vilapicina. Aquestes entitats van començar el 14 d’abril passat un procés conjunt d’informació i recollida de signatures per promoure la nova denominació. Des d’aleshores, han recollit més de 1.300 firmes.

Atenent aquest reclam, el plenari ha donat inici al procés de tramitació del canvi. Donar el nom dels Quinze a l’avinguda no persegueix tan sols substituir un nom de referència borbònica, sinó que es vol contribuir a que Nou Barris tingui cada cop més places, carrers i espais que recordin els fets i topònims autòctons i tradicionals lligats a l’àmbit geogràfic i històric propi del districte. Tot, amb la voluntat de fer emergir la història pròpia de la ciutat i del Districte.

‘Els Quinze’, una denominació popular

‘Els Quinze’ és la denominació que rep popularment l’espai urbà ubicat en els extrems dels barris del Guinardó, Vilapicina i la Torre Llobeta i Congrés i els Indians, que correspon a la cruïlla del passeig de Maragall i l’avinguda de Borbó. El nom té el seu origen en el preu del bitllet –15 cèntims– del recorregut que feia el tramvia número 46, des de la plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta, durant els primers anys del segle XX. L’àmbit es va convertir en un centre neuràlgic de comunicacions, ja que hi coincidien els camins que venien de la Sagrera, Santa Eulàlia de Vilapicina, Gràcia, Horta i el centre de Barcelona. Per tant, també va esdevenir un referent geogràfic popular.

Després de l’acord al Plenari de Nou Barris, ara la proposta s’elevarà a la Ponència del Nomenclàtor, l’ens encarregat de l’aprovació i tramitació de la proposta de canvi de denominació. Un cop la Ponència hagi informat i aprovat el canvi de nom, s’obrirà el preceptiu termini d’exposició pública per poder presentar-hi al·legacions. El tràmit administratiu finalitzarà amb el decret per part del president de la Ponència i l’Alcaldessa que resol i tanca l’expedient.