L’Ajuntament de Barcelona reclama l’acostament a Catalunya de Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una moció que demana l’acostament a Catalunya dels càrrecs electes Oriol Junqueras i Jordi Sánchez, així com el president d’Òmunium Cultural, Jordi Cuixart i l’ex conseller Joaquim Forn. El text posa èmfasi en què l’allunyament penitenciari suposa “un càstig social que vulnera els drets  reconeguts en el Dret Internacional i atempta contra els drets humans”. Per això defensa que, mentre no es produeixi l’excarceració, “i per raons d’humanitat, es procedeixi immediatament al trasllat” dels quatre presos a recintes penitenciaris catalans.

La declaració l’han signada avui, en la Comissió de Presidència, el govern municipal i els grups municipals d’ERC, CUP-Capgirem i el Grup Municipal Demòcrata i el regidor no adscrit. El text considera que “l’aplicació d’una mesura cautelar com la presó preventiva dificulta la normalització de la situació política a Catalunya” i també expressa la seva solidaritat amb els familiars dels empresonats i s’ofereix a atendre’ls amb suport emocional i psicològic.

L’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb la moció aprovada, està treballant amb entitats defensores dels drets humans i actors del teixit associatiu i jurídic de la ciutat i de Catalunya en una recepció als familiars de les persones empresonades. Aquesta recepció, que estarà presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i pel tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, vol ser un espai de diàleg i acompanyament a les famílies davant del què suposa la dispersió penitenciària.

L’exconseller i extinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Joaquim Forn, i l’ex vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, són a la presó des del 2 de novembre passat. Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, líders de les dues principals entitats de la societat civil catalana –Òmnium Cultural i ANC—són a la presó des del 16 d’octubre, acusats de sedició. Avui, de les quatre persones empresonades, dos són diputats electes del Parlament de Catalunya.