La situació política a Catalunya i la contaminació emergeixen com a principals problemes a Barcelona

La majoria de barcelonins i barcelonines es mostren contraris a l’empresonament de líders polítics (80,5%), a l’aplicació de l’article 155 (74,5%) i a la declaració unilateral d’independència (62%).

L’actual situació política a Catalunya és la principal preocupació ciutadana, segons recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de desembre del 2017. L’encaix de Catalunya a Espanya és el principal problema de Barcelona i de Catalunya, així com també el principal problema personal dels entrevistats. A Espanya, però, la corrupció i el frau es manté com el principal problema amb el 19% de les respostes.

El treball de camp del Baròmetre, que consisteix en 800 entrevistes telefòniques, s’ha dut a terme entre els dies 23 de novembre i 4 de desembre, un fet que cal tenir en compte a l’hora de llegir els resultats, per la influència de les eleccions autonòmiques.

L’encaix polític de Catalunya i Espanya es consolida com el problema més important de Barcelona i Catalunya. Ho fa, això sí, amb diferències significatives; a Barcelona l’esmenten l’11,3% i a Catalunya el 45%. A Catalunya, les mencions han crescut des del 5,3% que es registrava al 2011 fins el 33,3% del Baròmetre de juny i el 45% actual.

En la mateixa línia, a Barcelona els aspectes polítics considerats de manera general se situen en segon lloc de les preocupacions ciutadanes, amb un 9,6% de les respostes. Així doncs, la situació política actual, el context de crisi institucional, suma més del 20% de les respostes.

I en tercer lloc, i per primera vegada, apareix la contaminació, amb un 9,0% de respostes, la dada més alta des de l’any 2000 i cinc punts més que al mes de juny.

El turisme, que el mes de juny era considerat el problema més important de Barcelona amb un 19,0% de les respostes, queda relegat a un quart lloc que comparteix amb l’atur i les condicions de treball i la gestió política municipal, tots ells amb un percentatge de resposta al voltant del 7%. Així, l’increment de les respostes lligades a la situació política o a la contaminació repercuteix, sobretot, en un descens de les mencions al turisme, però també a l’atur que passa del 15,4% al 7,3%.

La situació política viscuda els darrers mesos es reflecteix, també, en una percepció més pessimista de l’evolució de Barcelona, Catalunya i Espanya i en un increment de les expectatives de millora. Sis de cada deu entrevistats pensen que Barcelona i Catalunya milloraran.

 

Es manté la bona valoració de l’Ajuntament de Barcelona

Malgrat el context d’incertesa, un 66,6% dels barcelonins i barcelonines aproven la gestió de l’Ajuntament de Barcelona, un percentatge que es manté estable.

En la valoració de la Generalitat, es confirma la tendència a l’empitjorament, i les opinions crítiques arriben al 45,1%, gairebé cinc punts més que al mes de juny i disset punts més que l’any passat per les mateixes dates.

Per últim, es manté la valoració fortament negativa del Govern espanyol, que amb un 83,5% d’opinions crítiques front un 7,0% de favorables, obté els pitjors resultats de la sèrie.

D’altra banda, la complicada situació política no ha deteriorat de manera significativa la percepció de millora econòmica, que es dóna tant a l’àmbit de Barcelona com de Catalunya, ni la percepció de l’economia familiar.

 

Empat entre Barcelona en Comú i ERC si se celebressin eleccions municipals

Pel que fa a la política municipal, l’Alcaldessa es manté com la líder municipal més coneguda (99,1%) i, per primera vegada és la més ben valorada amb un 5,3, dues dècimes més que al Baròmetre de juny. Alfred Bosch és el segon líder més ben valorat, amb un 5,2 i l’únic que aprova junt amb Ada Colau.

Xavier Trias, també àmpliament conegut (96,4%), obté un 4,9 de mitjana. Jaume Collboni, rep un 4,8; María José Lecha, un 4,6; Carina Mejías, obté un 3,1; i Alberto Fernández Díaz, un 2,4 de mitjana.

Pel que fa a la intenció de vot a les eleccions municipals, i tenint en compte que les respostes poden estar mediatitzades per la proximitat de les eleccions autonòmiques, si ara se celebressin eleccions municipals hi hauria un empat entre Barcelona en Comú i ERC.

En concret, Barcelona en Comú millora respecte al mes de juny i passa de 15,7% a 16,3%, mentre que ERC també registra un increment, amb un 16,5% en intenció de vot. El PSC obté un 9,3% seguit per Ciutadans (6,4%), PDeCat (5,8%), CUP (3,6%) i PP (1%).

 

La situació política actual afecta l’economia de la ciutat, segons els enquestats

Com en tots els Baròmetres, s’introdueix una pregunta d’actualitat que en aquesta ocasió fa referència a la situació política actual, i particularment amb les seves conseqüències a la ciutat de Barcelona.

Més de la meitat, un 52,6%, consideren que aquesta situació tindrà conseqüències negatives per a la ciutat de Barcelona, mentre que un 20% pensa que tindrà conseqüències positives i un altre 20% que no tindrà conseqüències importants.

Concretament, la majoria (56,6%) opina que tindrà conseqüències negatives sobre l’economia de la ciutat, i entre el 40% i el 50% creuen que tindrà un impacte negatiu sobre la convivència, la imatge internacional de Barcelona, el govern de la ciutat i el seu potencial turístic. En canvi, la majoria no preveu cap conseqüència negativa sobre el funcionament dels serveis de la ciutat.

L’organització de Catalunya com a estat independent (33,6%), com un estat dins una Espanya federal (27,6%) i la situació actual, és a dir una comunitat autònoma (19,0%), són les fórmules preferides pels entrevistats a l’hora de pensar en el benefici de Barcelona.

Demanats per aspectes puntuals de la conjuntura política, la gran majoria es manifesta en contra de l’empresonament de líders polítics i ciutadans (80,5 %) i de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya (74,5%), però també de la declaració unilateral d’independència (62,0%).