Barcelona anul·la els expedients franquistes contra els treballadors municipals

Familiars d’alguns dels funcionaris represaliats amb el tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, impulsor de la iniciativa.

En el Plenari de l’Ajuntament de Barcelona també s’ha acordat revocar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde Miquel Mateu Pla, primer alcalde franquista de la ciutat.

En el Plenari d’aquest divendres, l’Ajuntament de Barcelona ha anul·lat els expedients franquistes de depuració que se li van obrir a 1.700 treballadors municipals després de la Guerra Civil.

A més d’anul·lar els expedients de depuració dels treballadors i treballadores municipals, l’acord vol reconèixer la dignitat d’aquells funcionaris i funcionàries que van passar per un procés depurador sense les mínimes garanties de defensa i que van ser condemnats arribant inclús a ser destituïts per haver-se mantingut lleials als seus càrrecs i a l’administració que servien.

Revocació de la medalla d’Or de la Ciutat a Miquel Mateu Pla

El Plenari ha acordat, amb l’acord de tots els grups i l’abstenció del PP, retirar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a Miquel Mateu Pla, distinció que li va ser concedida per acord del Consell Plenari l’abril de 1945. Mateu va ser el primer alcalde falangista de la ciutat i responsable de la repressió dels funcionaris i funcionàries municipals, seguint les directrius del règim franquista.