Triomf d’‘Estiu 1993’ als Premis Gaudí

‘Incerta Glòria’ rep vuit guardons i es converteix en la pel·lícula més premiada de la nit.

La desena edició dels Premis Gaudí va estar marcada per la reivindicació. Va ser la primera edició on no hi assistia el President de la Generalitat ni el Conseller de Cultura, que actualment estan a l’exili. També es va trobar a faltar Oriol Junqueres. Els seus llocs els van ocupar uns grans llaços grocs amb els noms dels seus càrrecs. El presentador de la gala, David Verdaguer hi va fer referència a l’inici de la sessió i els aplaudiments es van escoltar per tota la sala.

‘Estiu 1993’, de Carla Simón, va ser la pel·lícula que es va emportar els guardons més rellevants. Optava a 14 guardons i va guanyar els de millor pel·lícula, millor direcció, millor guió, millor actriu secundària, per a Bruna Cusí, i millor muntatge, per a Ana Pfaff. L’altra pel·lícula guanyadora, i que optava fins a 16 guardons, va ser ‘Incerta Glòria’, que se’n va endur 8: els més destacats van ser el de protagonista femenina, per a Núria Prims, i el de millor actor secundari per a Oriol Pla.

‘La librería’, de Isabel Coixet, va recollir els guardons a millor direcció artística, per a Llorenç Miguel, i al compositor Alfonso Villalonga per la música original. ‘Tierra firme’, de Carlos Marqués-Marcet, va aconseguir el Gaudí a millor film en llengua no catalana.

Reivindicació per la dignitat de les dones

La gala no només va ser reivindicativa per temes polítics sinó també per reivindicar la igualtat de sexes i lluitar contra l’assetjament sexual,  denunciat recentment a Hoolywood. La igualtat entre salaris i lluitar pel respecte total cap a les dones en tots els àmbits, són aspectes a millorar a la societat. Aquest reclam es va materialitzar, fins i tot al compte de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb l’etiqueta #LESDONESSOMAQUÍ.