El Saló de l’Ocupació Juvenil se centra en l’orientació i assessorament sobre inserció i drets laborals

La segona edició del Saló de l’Ocupació Juvenil ha obert avui portes adreçada als joves d’entre 16 i 35 anys com a principals objectius.

200 professionals orienten i assessoren els visitants, i hi són presents 125 agents entre entitats i empreses.

La segona edició del Saló de l’Ocupació Juvenil ha obert avui portes amb la inserció al mercat laboral i els drets laborals dels joves d’entre 16 i 35 anys com a principals objectius. El Saló, que se celebra avui i demà, està organitzat per Fira de Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa i el departament de Joventut del consistori.

La principal eina per informar els i les joves serà el servei d’orientació que s’oferirà al saló. En aquests dos dies, més de 200 professionals atendran de manera individual o en grup les persones visitants i, un cop analitzades les seves preferències i inquietuds, els oferiran una visita organitzada i un itinerari al saló d’acord amb el perfil de cada jove. Els orientadors són persones treballadores de diferents departaments de l’Ajuntament de Barcelona, com ara Barcelona Activa, el Departament de Joventut, els Punts InfoJOVE o l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i d’altra banda, del Servei d’Ocupació de Catalunya, així com també d’entitats d’iniciativa social especialitzades en el tema.

En el marc del saló, els assistents poden posar-se en contacte amb empreses, serveis públics i entitats, i conèixer de primera mà els requeriments del mercat laboral. Aquest any, els visitants es trobaran amb 8 espais sectorials on es podran posar en contacte amb 30 empreses d’aquests diferents sectors. Les empreses que participen en aquest espai compleixen amb els requisits de Barcelona Activa conforme el sou mínim ha de ser de 1.000 euros i la durada mínima del contracte ha de ser de 6 mesos.

També és una novetat la presència de 9 universitats i del Consell Interuniversitari de Catalunya, que s’adreçaran especialment als estudiants de darrers cursos dels estudis universitaris.

Al llarg dels dos dies, 32 entitats del tercer sector tenen presència permanent al Saló de l’Ensenyament i altres 38 fan activitats puntuals relacionades amb l’assessorament i l’orientació laborals als i les joves. En conjunt, es duran a terme fins a 126 sessions d’activitats, de les quals 77 seran activitats diferents mentre que la resta són activitats que en l’edició passada van tenir més èxit i de les quals aquest any s’en faran diverses sessions, com és el cas de l’escape room.

Xerrades i tallers 

El saló està dividit en diferents espais segons diferents perfils d’assistents, per poder orientar cada persona de la manera més adequada: des dels joves que acaben de completar els seus estudis i busquen la primera oportunitat laboral, fins a aquells que no tenen clar cap a on dirigir la seva carrera. A més, entitats del tercer sector, empreses i professionals de diferents àmbits, explicaran de primera mà en què consisteixen els diferents sectors presents al saló perquè els visitants tinguin un primer contacte amb el món laboral.

Així mateix, s’impartiran xerrades i tallers perquè els joves aprenguin les diferents tècniques d’incorporació al mercat laboral, com enfrontar-se a una entrevista de treball, fer un bon currículum o participar en dinàmiques grupals en els processos de selecció. De la mateixa manera, els assistents podran contactar amb diferents empreses i entitats que assistiran al saló amb ofertes de programes, serveis i oportunitats laborals.

Una de les novetats de l’edició d’enguany, serà l’espai destinat al coneixement i la promoció dels drets laborals dels joves, gràcies a la participació de les entitats sindicals juvenil i el Consell de la Joventut de Barcelona. També l’emprenedoria disposarà d’un espai reservat destacat per animar les persones joves no només a buscar ocupació sinó també a crear-la.

El Saló de l’Ocupació Juvenil es celebra en el marc de la Setmana de la Formació, coincidint amb la 30a edició del Saló de l’Ensenyament i la 16a de Futura, el saló dels màsters i postgraus, amb l’objectiu d’afavorir la transició del sistema educatiu al món laboral.