La Model rep 19.000 visitants en dos mesos de jornades de portes obertes

Ja s’ha iniciat el procés participatiu per concretar-ne els usos definitius de la Model.

Les jornades de portes obertes han acollit un total de 17.467 persones, que han conegut l’interior del recinte i han pogut passejar pel pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu. A més,  1.437 persones més han participat en debats i conferències vinculades a la memòria de la presó i altres esdeveniments.

Les visites continuen organitzant-se cada divendres de 15 a 18h i els dissabtes de 10 a 18h. No cal inscripció prèvia i es fan cada 15 minuts en grups d’un màxim de 30 persones. Al maig, aquestes visites lliures conviuran amb visites guiades que permetran aprofundir en coneixements o continguts relacionats amb l’antic centre penitenciari i els diferents col·lectius que va acollir al llarg de la seva història. I també s’estrenarà una nova senyalització històrica de la Model.

A banda de les visites i la programació estable d’activitats socials i culturals, els ciutadans també poden gaudir del pati interior de l’antic centre penitenciari, que és de lliure accés i ofereix un espai verd on relaxar-se, llegir, relacionar-se o dur la canalla. Està obert de dilluns a dissabte de 10 a 19h.

El futur de la Model

Actualment, ja ha arrancat el procés participatiu per concretar-ne els usos definitius, que ja compleix els requeriments previstos en el Reglament de participació municipal i es vehicula a través de la plataforma decidim.barcelona.

En aquest sentit, s’estan duent a terme fases d’informació, debat, retorn i seguiment. Fins ara, se n’ha celebrat dues: la primera, sobre patrimoni, memòria i la conservació dels edificis actuals, el 6 de març; i la segona, sobre equipaments i habitatge, el 20 de març. Fins al maig n’hi ha previstes dues més que abordaran els usos i característiques de l’espai verd, i el conjunt format per tot l’àmbit de la Model.

A partir de la participació i dels resultats dels treballs d’anàlisi s’haurà d’actualitzar el Pla Director del 2009 per definir els espais, equipaments i usos d’aquest nou àmbit de ciutat recuperat. Segons el calendari previst, al 2020 es podrien començar a executar les obres per fer realitat l’estratègia plasmada en el pla que s’hagi consensuat. El compromís municipal és injectar 4.900.000 euros al projecte de la Model durant aquest mandat.