Inauguració de la Model: aquest diumenge a la tarda s’obren les portes a la ciutadania

L’Ajuntament, els veïns i veïnes i les entitats de l’Esquerra de l’Eixample i memorialistes celebraran un acte simbòlic al matí per donar la benvinguda al recinte de l’antiga presó com a nou espai per a l’ús ciutadà, cívic i social.

Aquest cap de setmana s’inaugura la Model. Qui vulgui visitar-la podrà fer-ho aquest diumenge a la tarda. Pel matí, l’Ajuntament, els veïns i veïnes i les entitats de l’Esquerra de l’Eixample i memorialistes celebraran un acte simbòlic per donar la benvinguda al recinte de l’antiga presó com a nou espai per a l’ús ciutadà, cívic i social. Serà per la tarda, quan tots els ciutadans ja podran gaudir i visitar de manera indefinida d’unes instal·lacions que fins ara han estat tancades i que, d’una vegada per totes, s’ompliran de vida i activitats.

L’acte institucional tindrà lloc el diumenge a les 11.30 hores. Estarà presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, acompanyada dels tinents d’alcaldia Gerardo Pisarello i Janet Sanz, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, Sylvianne Dahan, i Xavier Riu, en representació de la plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model.

Un cop acabat l’acte institucional, les portes de la Model ja no es tancaran més per als veïns i veïnes. El pati interior de l’antic centre penitenciari serà de lliure accés i oferirà un nou espai verd on relaxar-se, llegir, relacionar-se o dur la canalla. S’hi podrà accedir aquest diumenge de 15 a 18h, i de dilluns a dissabte de 10 a 19h.

Portes obertes tots els divendres i dissabtes per visitar l’antiga presó

A més, les instal·lacions de l’antiga presó es podran visitar lliurement sense cap mena d’inscripció prèvia. Es podrà passejar per espais com el pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

Tot i que no caldrà reservar places, les visites es faran cada 15 minuts i en grups d’un màxim de 30 persones. Els horaris seran de 15 a 18h els divendres, i de 10 a 18h els dissabtes, a més d’aquest mateix diumenge, dia 21 de gener, de 15 a 18h.

Per tant, el diumenge serà l’estrena d’una nova Model com a espai de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i veïnes, entitats i propostes del barri de l’Esquerra de l’Eixample i de tota la ciutat.

Posteriorment, de cara a la primavera, a aquestes visites lliures conviuran amb visites guiades i visites les tematitzades, que permetran aprofundir en coneixements o continguts relacionats amb l’antic centre penitenciari o els diferents col·lectius que va acollir al llarg de la seva història.

‘La Model per dins’: una exposició que mostra als murs del recinte com era la presó

Coincidint amb l’obertura de la Model, la ciutadania podrà veure l’exposició fotogràfica ‘La Model per dins’, que exposarà al mur perimetral exterior de l’antiga presó una sèrie de fotografies de gran format dels espais interiors.

Obra del fotògraf Josep Maria de Llobet, les imatges són testimonis de com era l’interior de la presó en el moment en què va ser definitivament tancada, el passat mes de juny del 2017.

Comença la programació estable d’activitats socials, culturals i memorials

Un cop feta la inauguració, la Model preveu una programació estable d’activitats socials i culturals, que començaran amb la II Jornada de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista, el dia 22 de gener, i que seguiran el dia 24 amb l’inici de les activitats de La Model Espai Memorial.

A la vegada, ja s’han programat la celebració del Seminari Internacional de treball Memòria, trauma i salut mental al fil de les generacions, el proper 1 de febrer; taules rodones dins la programació del festival de Barcelona Novel·la Negra, que tindran lloc el 4 de febrer, o les Jornades Internacionals d’Acció Comunitària, el 2 de març.

El futur de la Model

La voluntat del Govern municipal és realitzar un procés participatiu de debat ciutadà per concretar-ne els usos definitius. Actualment, ja es preveu que el nou projecte inclogui àrees verdes  –un mínim de 14.000 metres quadrats– per tal d’esdevenir un nou pulmó a l’Eixample. A partir de la participació i dels resultats dels treballs d’anàlisi s’haurà d’actualitzar el Pla Director del 2009 per definir els espais, equipaments i usos d’aquest nou àmbit de ciutat recuperat.

El compromís municipal és injectar 4.900.000 euros al projecte de la Model durant aquest mandat. El pressupost inclou estudis tècnics i les tasques fetes a finals d’any passat per garantir la seguretat del recinte; actuacions per als usos immediats de la Model, entre ells la urbanització provisional de la cantonada Rosselló-Nicaragua i les adequacions de les plantes baixes de l’edifici d’accés al carrer d’Entença i el de tallers del carrer de Nicaragua; i inversions per fer les primeres obres al recinte.