Els foguerons de Sa Pobla cremen a les places de la Vila de Gràcia

La 26ª edició ha estat força reivindicativa, ja que el número 155 ha predominat als foguerons.

Aquest cap de setmana, les places de la Vila de Gràcia han acollit els foguerons de Sa Pobla, una celebració mallorquina traslladada al barri barceloní. Enguany es celebra la 26ª edició i ha estat força reivindicativa, ja que el número 155 ha predominat a les fogueres gracienques.

Aquest any n’hi ha hagut 12 foguerons pels carrers i places de Gràcia, ubicats en tres places i nous carrers. La festivitat respon a Festa Major d’Hivern i també s’hi poden trobar activitat gastronòmiques típiques de la gastronomia de Mallorca.

Tot i ser una tradició importada, ha arrelat plenament al barri de Gràcia i els veïns la senten com a pròpia.

 

Orígens

El 1992, Antoni Torrens, veí de sa Pobla i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona (1997), proposà de fer un fogueró com els de Mallorca a la plaça de Diamant perquè els seus fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina.

A partir d’aquell moment, any rere any s’hi van anar afegint carrers –amb fogueró propi–, s’hi van anar involucrant les colles de cultura popular del barri i la festa anà evolucionat fins a esdevenir tal com la coneixem avui. La festa sempre es celebra l’últim cap de setmana de gener.