La Festa Major de Gràcia serà una festa veïnal i amb tres pregoneres de l’àmbit sanitari

Xènia Sist, infermera de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Maria Teresa Fabregat, infermera del CAP Vila de Gràcia-Cibeles i Elvira Bisbe, metgessa de l’Hospital de l’Esperança seran les encarregades del pregó de la Festa Major de Gràcia 2020.

El Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia, en coordinació amb les comissions de carrers, han tancat com serà la festa d’enguany, una festa més veïnal, més digital i amb tres pregoneres de l’àmbit sanitari, com a reconeixement a totes les persones que durant els últims mesos han vetllat per la salut de tota la ciutadania.

Les pregoneres són tres dones de diferents àmbits d’atenció sanitària:

  • Xènia Sist, infermera, adjunta a la Direcció d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i coordinadora assistencial del pavelló salut de Sant Pau – Guinardó.
  • Maria Teresa Fabregat, infermera del Centre d’Atenció Primària (CAP) Vila de Gràcia – Cibeles.
  • Elvira Bisbe, metgessa anestesista de l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona.

La Festa Major de Gràcia serà una festa segura amb una proposta que ha estat aprovada i validada per Protecció Civil i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Es farà una celebració reduïda, molt centrada en els veïns i veïnes de la Vila i adaptada a la realitat excepcional que viu la ciutat.

Activitats amb aforament limitat i cita prèvia

Els carrers organitzaran activitats veïnals i de petit format per evitar la concentració de persones en espais reduïts, amb totes les mesures preventives recomanades per les autoritats sanitàries.

Tant la Fundació Festa Major de Gràcia com el Districte treballen també en algunes ubicacions on es programaran activitats veïnals amb reserva prèvia, amb activitats diverses i per a tots els perfils de públic. Totes les activitats que s’hi facin hauran de complir amb el distanciament social establert i altres mesures de protecció. A més, hi haurà mesures de control de l’aforament, desinfecció dels espais i una senyalèctica específica amb totes les mesures preventives per a la salut dels veïns i les veïnes.

Enguany totes les activitats de festa major acabaran, com a màxim, a les 23 hores, per tant no hi haurà balls i concerts de nit i matinada.

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics

Els guarnits són un tret d’identitat de la festa gracienca, amb projectes que els veïns i veïnes de carrers i places desenvolupen durant bona part de l’any. Enguany, però, les comissions no han pogut treballar-hi a causa del confinament per la Covid-19 i per tant només es farà un petit guarnit simbòlic als carrers. És per aquest motiu que no se celebrarà el concurs de carrers i places guarnides.

Per assegurar una mobilitat fluïda de persones, evitar aglomeracions i prevenir contagis aquests guarnits més petits seran en alçada, sense portalades d’entrada o sortida ni elements a terra. A més, es faran controls d’aforament per evitar concentracions en aquests punts.

Ara bé, des de la Fundació Festa Major de Gràcia s’animarà a guarnir els balcons, les finestres, les portalades i els aparadors dels comerços, per mantenir viva i visible aquesta tradició gracienca.

Per evitar desplaçaments des d’altres punts de la ciutat i evitar grans concentracions als carrers de la Vila, tots els guarniments es podran veure amb l’aplicació mòbil de la festa major amb recorreguts de 360 graus.

Una festa amb format digital

A causa de les limitacions de la festa per l’actual situació sanitària, enguany s’han destinat més recursos per fer arribar la festa a tothom en format digital i així evitar desplaçaments no necessaris. En aquest sentit, hi haurà una programació digital específica de la Festa Major de Gràcia 2020.

Aquesta programació va més enllà de la retransmissió d’actes, s’estan treballant continguts específics com projeccions de documentals, càpsules amb contingut històric de la festa i càpsules informatives amb els protagonistes de la festa.

El tret de sortida serà el 14 d’agost amb el pregó, que es retransmetrà en directe per fer-lo arribar a tots els veïns i veïnes i a tota la ciutadania.