Barcelona es prepara per celebrar Sant Jordi

Aquest dilluns, els barcelonins i barcelonines celebraran un dels dies més bonics de l’any, Sant Jordi. Barcelona s’omplirà de parades de flors i llibres. Enguany, l’Ajuntament de Barcelona ha autoritzat un total de 4.872 parades a tota la ciutat. D’aquestes, 3.892 estan autoritzades per a la venda de roses i 980 estaran dedicades a la venda de llibres.

Com és habitual, els districtes que acumulen un major nombre d’autoritzacions són els del centre de la ciutat: l’Eixample i Ciutat Vella. L’Eixample compta amb 2.022 autoritzacions, de les quals 1.456 són de venda de roses i 566 de venda de llibres. En el cas de Ciutat Vella, s’han donat 980 autoritzacions per a la celebració de la Diada de Sant Jordi: 250 de llibres i 427 de roses.

Carrers tallats

Molts carrers, sobretot de l’Eixample, quedaran tallats i s’instal·laran les parades de llibres i roses. Així, es tallarà el trànsit a Consell de Cent entre Balmes i Passeig de Gràcia i s’habilitarà la Diagonal entre Rambla i Balmes. En aquesta zona s’ubicaran 15 parades de venda de llibres del Gremi de Llibreters de Catalunya, i la cruïlla amb Rambla Catalunya es convertirà en una placeta amb parades a les quatre cantonades.

Al passeig Sant Joan s’habilitarà un espai familiar entre l’avinguda Vilanova i la plaça Tetuan, amb una oferta especialitzada de llibre infantil i juvenil i a l’avinguda Diagonal es podrà trobar una oferta especialitzada en llibres de vell, del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, entre la Rambla Catalunya i Balmes. De la seva banda, l’Associació de Comerciants de Fort Pienc portarà al passeig Sant Joan un total de 48 carpes de roses, llibres, ONGs i altres entitats relacionades amb la diada festiva, entre els carrers Alí Bei i Ausiàs Marc en les dues voreres i entre Casp i Ausiàs Marc en la vorera Llobregat.

Esmorzar de Sant Jordi

L’Ajuntament de Barcelona, sota el paraigües de Ciutat de la Literatura UNESCO, conjuntament amb el Gremi d’Editors de Catalunya, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Escriptors en llengua Catalana (AELC), l’Associació Col·legial d’escriptors de Catalunya (ACEC), l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el PEN Català, organitza aquest any per primera vegada, un esmorzar al Palau de la Virreina, a les 9.30h, on assistiran editors, editores, escriptors, escriptores, periodistes, representants dels Gremis i de les diferents associacions d’escriptors i escriptores.

Aquest esmorzar vol ser un punt de trobada i un tret de sortida abans de començar la diada de Sant Jordi, amb els autors i autores que faran les seves signatures pels carrers de la ciutat com a veritables protagonistes. Un espai en què els mitjans de comunicació podran fer una foto de família amb tots els participants: els sectors professionals de les lletres (editors, llibreters, distribuïdors i, és clar, autors).

Jornades de portes obertes

El Palau Güell i la Biblioteca de Catalunya faran jornada de portes obertes i la Biblioteca acollirà també l’actuació del Grup del Taller de Música, Cos i Ment dels Casals Municipals de Gent Gran Tarradellas i Josep Trueta. Durant la diada també es realitzaran activitats juvenils a càrrec de Ravalució, la Taula Jove del Raval i Colectic, a l’espai ubicat a la Rambla del Raval de KN60lab (adreçat a nois i noies de 15 a 21 anys per recollir les seves opinions i interessos per incidir en el futur equipament de joves de l’antic espai fabril de Can60).

L’Ajuntament de Barcelona també obrirà les seves portes a la ciutadania durant la Diada de Sant Jordi des de les 10 fins a les 20 hores. Com ja és tradició, els ciutadans i ciutadanes podran visitar els salons nobles i espais de l’edifici vell del consistori. Durant el dia es faran activitats i es representaran obres teatrals als assistents.