Aquest dissabte, Dia Sense Cotxes a la ciutat

Es  produiran  dos  talls  importants  de  circulació  a  la  Via  Laietana  i  al carrer  Gran  de  Gràcia  amb  motiu  del  Dia  Sense  Cotxes,  que  se  sumaran  a  les diferents vies restringides al trànsit per les festes de la Mercè.

Algunes de les activitats a no perdre’s per la Mercè: un món d’il·lusió, jocs per als més petits o el ziga, zaga.. respira!

Aquest dissabte, 22 de setembre, l’Ajuntament de Barcelona recupera per quart any consecutiu la  celebració  del  Dia  Sense  Cotxes.  Enguany, la  coincidència  del  Dia  sense  Cotxes  amb  la celebració  de  la  Mercè  i  en  dia  no  laborable  ha  ofert  l’oportunitat  de  sumar  la  mobilitat sostenible  i segura  al  programa  de  la  Festa  Major  de  Barcelona.  La  celebració  d’aquesta jornada té com a objectiu mostrar a la ciutadania com podria ser una ciutat pacificada al trànsit.

En aquesta edició 2018 de la Mercè/Dia Sense Cotxes hi haurà diverses propostes vinculades amb la mobilitat sostenible i segura, amb la sostenibilitat i el medi ambient, amb la recuperació de l’espai públic per tal de fer reflexionar sobre la necessitat d’un canvi de model a les ciutats i el  món  que  permeti  millorar  el  benestar  i  la  qualitat  de  vida  de  la  ciutadania.  Integrant  així  la Festa Major i Dia Sense Cotxes

Via Laietana pels vianants

L’activitat principal d’aquesta Mercè vinculada al Dia Sense Cotxes tindrà lloc a la Via Laietana i portarà  per  lema: “La Via Laietana respira amb la mobilitat sostenible”.  Així,  la  Via  Laietana quedarà  tallada  al  trànsit  durant  tot  el  dia,  i  de  les  10:00  hores  a  les  14:00  hores,  de  la  plaça Antoni Maura fins a l’alçada del passeig Isabel II es realitzaran activitats lúdiques i educatives vinculades  amb  la  mobilitat  sostenible  i  una  vida  activa  i  els  beneficis  que una  millora  de  la mobilitat tenen sobre la ciutat i la salut de la seva ciutadania.

Entre  plaça Urquinaona i Plaça Antoni Maura es permetrà l’accés al trànsit veïnal, sempre que l’afluència de vianants a la calçada permeti garantir les condicions de seguretat. Les línies d’autobús adaptaran el seu recorregut. Cal tenir en compte que el tall de trànsit es mantindrà actiu la resta del dia per altres activitats de la Mercè.

En aquest tram de carrer, es mostrarà com pot ser una Via Laietana pacificada. El primer tram estarà cobert per una gran catifa blava com a  espai per la mobilitat a peu, on s’hi duran a terme masterclasses de pilates, ioga, i activitats de tennis taula, circ i llits elàstics, entre altres. Baixant per l’avinguda hi haurà activitats  per  a  tots  els  públics  vinculades  amb  la  mobilitat sostenible, com per exemple un skate park, tallers diversos, bicis “gastronòmiques”, en què es pedalejarà per fer sucs i crispetes, o circuits amb bicicletes, entre moltes altres activitats en les quals també hi haurà la participació dels operadors de transport públic. A l’alçada del passeig Isabel II s’instal·larà un espai habilitat i vigilat d’estacionaments de bicicletes per  la  gent  que vulgui gaudir de les diferents activitats.

Cada  punt estarà  acompanyat  d’un  gran  conjunt  de  globus  biodegradables  de  diferents diàmetres, com a símbol de l’aire saludable, amb una gradació de color blau des del primer  a l’últim punt del recorregut.

A  cada  punt  s’incorporarà  un  tòtem  en  forma  de  mur  on  un  artista  urbà  escriurà  un missatge clau vinculat a la sostenibilitat i les noves maneres de moure’s. Els ciutadans també hi podran participar. Les estructures constituiran un seguit de photocalls per aquells que vulguin captar la imatge com a record.

Gran de Gràcia sense circulació

Com  ja  és  habitual,  durant  el  Dia  Sense  Cotxes  també  es  tallarà  el  trànsit  al  carrer  Gran  de Gràcia, entre l’avinguda Diagonal i la rambla del Prat, entre  les  17:00  i  les  21:00  hores. Les línies d’autobús que hi passen adaptaran el seu recorregut. La  resta  de  talls  de  trànsit  d’anys  anteriors,  aquest  2018  quedaran  integrats  dins  de  les diferents ocupacions d’espais de la ciutat que es fan amb motiu de les Festes de la Mercè.

La Mercè Respira

Alhora, durant la Mercè també se celebraran altres activitats que posaran de relleu la necessitat d’un nou model de mobilitat a la ciutat, més sostenible, segura i amable. Entre elles destaquen:

Ziga  zaga…  respira!: Dissabte  22,  diumenge  23  i  dilluns  24  de  setembre,de  12.00  a  19.00 hores. En el marc de les activitats del MAC Festival, els dies 22, 23 i 24 de setembre el parc de la Trinitat aposta per una activitat participativa que combina la música, la poesia, la natura i la mobilitat sostenible per fer sentir què és viure en una ciutat millor. Un recorregut amb bicicleta per  diversos  racons  del  parc  es  convertirà  també  en  una  experiència  sensorial  sorprenent, gràcies a una banda sonora creada pel compositor Xavier Oro amb un text de Montse Ginesta, que acompanyarà els participants durant tot el recorregut.

Crema espectacles  amb  el  medi  ambient: Als jardins  del  palauet  Albèniz hi  haurà un  espai de  jocs  infantils  i  participatius  que destaquen  per  la  seva  originalitat  i al  mateix  temps remarquen el seu compromís amb el medi ambient. El seu disseny ofereix una proposta lúdica composada per  diferents  atraccions  que  funcionen  amb  la  força  que  generen  les  mateixes persones.

Objectes que cobren vida en un món d’il·lusió: al Parc del Besòs Antigua i mostrarà ens el seu  món  il·lusori  al  voltant  de les  màquines  enteses  com  a  artefactes  peculiars,  a  la  vegada que  absurds  i  surrealistes.  Construccions que  neixen  de  l’enginy  i  la  fantasia  de  Jordà  Ferré  i l’equip  d’Antigua  i  Barbuda,  que  aprofiten  objectes  en  desús  per  a  reinventar-los  de  manera sorprenent.

El pícnic més original a la Llera: activitat per gaudir d’un pícnic a la llera del riu Besòs. Es pot portar  el  menjar  de  casa  o  triar  entre  les  diferents  opcions  gastronòmiques  que  hi  haurà situades per la zona (foodtrucks…).