2018, un any dedicat a commemorar el legat del filòsof barceloní Raimon Panikkar

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat col·laboren en la celebració de l’Any Panikkar, coincidint amb el centenari del seu naixement, per posar en valor el llegat intercultural i interreligiós del filòsof barceloní.

Aquest 2018 fa cent anys del naixement de Raimon Panikkar, una oportunitat per difondre el seu pensament i posar en valor el llegat d’aquest filòsof i teòleg català. La Generalitat de Catalunya, que des del 2009 ja col·labora en l’edició de l’Obra completa de Panikkar, va decretar la celebració de l’efemèride i va nomenar-ne comissari Ignasi Moreta. Paral·lelament, l’Ajuntament de Barcelona ja havia iniciat l’organització del programa municipal per lloar la figura de Panikkar. Per aquest motiu ambdues institucions han decidit col·laborar, juntament amb altres entitats i associacions, en aquesta commemoració.

A parer d’Ignasi Moreta, comissari de l’Any, Panikkar és, després de Ramon Llull, el filòsof més important que ha donat Catalunya en el camp de la reflexió intercultural i interreligiosa.

La inauguració de l’Any Panikkar tindrà lloc el proper mes de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, on el compositor Jordi Savall, amic personal de Panikkar, farà un recital en la seva memòria. La cloenda, el proper desembre, serà al Saló Sant Jordi, a càrrec de la Generalitat de Catalunya.

Activitats de l’Any Panikkar

Durant l’any seran moltes les activitats que es relacionaran amb la figura del pensador. Entre les més destacades, hi haurà una exposició al Palau Robert, a través de la qual es podrà conèixer millor la persona i l’obra de Panikkar; una mostra visual que recordarà el pensament del filòsof català a l’Espai Avinyó -Llengua i Cultura; un cicle de debats al Reial Monestir de Pedralbes i a diverses biblioteques de Barcelona i d’arreu de Catalunya, la creació de materials pedagògics per treballar els valors de la interculturalitat a l’escola; l’accent en Panikkar de la pròxima Mostra de Cinema Espiritual, i una activitat emmarcada en el Festival Grec,entre d’altres.

Per la seva banda, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Tavertet organitzaran unes Jornades a Tavertet. També podrem gaudir de nombroses iniciatives privades: publicacions de diverses editorials, cicles i jornades de la Fundació Joan Maragall, l’Ateneu Barcelonès, l’Institut d’Humanitats de Barcelona o la Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona…

També, la Fundació Vivarium Raimon Panikkar i l’Institut Ramon Llull donaran suport a diverses activitats que contribuiran a la internacionalització de l’Any Panikkar.

Qui va ser Raimon Panikkar?

Raimon Panikkar (Barcelona, ​​1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves singulars aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet (Prepirineu català). L’obra de Panikkar ha estat estudiada en quaranta tesis doctorals i en cinc congressos internacionals monogràfics.