Barcelona fa front a la pobresa i les desigualtats laborals que pateixen les dones

Inaugurat aquest dimecres el II Fòrum Rosa Virós dedicat a les ‘Desigualtats de gènere a les feines i pobresa de les dones. Què s’ha de fer?’.

Barcelona ha inaugurat aquest dimecres el II Fòrum Rosa Virós dedicat a les ‘Desigualtats de gènere a les feines i pobresa de les dones. Què s’ha de fer?’, que s’hi podrà accedir fins demà al Museu d’Història de Barcelona, sense inscripció prèvia i de forma totalment gratuïta. A la inauguració hi ha assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha manifestat que “la reducció dels ingressos que pateixen majoritàriament les dones genera greus impactes en la qualitat de vida i té una repercussió directa també sobre la salut física, mental, sexual i reproductiva. Tot plegat dificulta que puguin desenvolupar plenament les seves capacitats en tots els aspectes de la seva vida personal, professional, familiar i pública”. El progama de les jornades es pot trobar aquí.

En el marc del fòrum, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat el projecte ‘Precàries. Dones trencant amb la precarietat’ que durant aquest 2018 promourà l’empoderament i la millora de qualitat de vida de 60 dones dels barris de Sants, La Verneda, el Carmel i Bon Pastor que viuen en una situació de precarietat.

Aquest projecte, promogut per la regidoria de Feminismes i LGTBI, i que s’inclou en l’Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat 2016-2024, va adreçat a dones que malgrat treballar no poden gaudir d’unes condicions mínimes de vida digna i que volen cercar nous projectes laborals de futur, potenciant l’emprenedoria i el treball en xarxa.

Desigualtat en les condicions laborals entre homes i dones

I és que les dades demostren que a Barcelona la bretxa salarial entre dones i homes és del  25%. A més, les dones assumeixen el 90% de les tasques de cura i de la llar.

Pel que fa als contractes a temps parcial el 66% dels mateixos són per a les dones mentre que el 33% són per homes. En la majoria dels casos aquesta parcialitat no és desitjada per la dona i es veu concentrada en els sectors de més baixa qualificació, dificultant la possibilitat d’optar a millores salarials i incidint en una major pobresa vers les dones. Així mateix, la taxa d’atur entre les dones és lleugerament superior que entre els homes, amb un 8’4% vers un 7’3%.